image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вакцини від поліомієліту вистачить на всіх

privivkiУ зв’язку зі спалахом поліомієліту в Західній Україні, Міністерство охорони здоров’я прийняло рішення про додаткову вакцинацію дітей від цієї небезпечної хвороби. Зараз в Мелітопольському районі завершився перший етап щеплення від поліомієліту.
Медики району планували під час нього прищепити 3 377 малюків, та план вдалося виконати на 57%. Заступник головного лікаря районної комунальної установи «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Яна Мандич розповіла, що зробити щеплення вдалося не всім дітям через гострі респіраторні вірусні інфекції. В районні, як і по всій країні, планується ще два етапи вакцинації від поліомієліту.
Під час другого етапу щеплення зроблять малюкам від двох місяців до шести років, а під час третього — від двох місяців до 10 років. Медики стверджують, що вакцини від поліомієліту вистачить на всіх дітей, які потребують щеплення, та звертаються до батьків з проханням не нехтувати вакцинацією, тим паче, що процедура безкоштовна.
— На жаль, поліомієліт — це невиліковне захворювання, і діти, які перенесли цю інфекцію, стають інвалідами. За кордоном, якщо вірус поліомієліту виявили у навколишньому середовищі, то це вже вважається епідемією, а в Україні зареєстровано два випадки захворювання. Я хочу налаштувати батьків на те, щоб вони не відмовлялись від цієї вакцинації, кожна дитина має отримати щеплення від поліомієліту, — констатує Яна Мандич.
Що ж до картини проходження вакцинації від інших хвороб, то вона бажає кращого. За десять з половиною місяців поточного року в ра-йоні вдалося щеплення зробити лише 32% дітей від запланованої кількості. Така ситуація, за словами медиків, пов’язана з тим, що в державі не вистачає коштів на виготовлення та закупівлю вакцин.
За словами Яни Мандич, найгірша ситуація із щепленням від туберкульозу.
— Першу вакцинацію БЦЖ мають робити дитині ще в пологовому будинку на другу добу після народження. На жаль, в Україні ця вакцина не виробляється. Раніше вона закуповувалась в Росії, останнім часом її купували в Польщі. Цього року ми отримували цю вакцину всього два рази. З 936 дітей, які потребували щеплення, процедуру пройшло лише 205.
Спеціалісти районного цент-ру первинної медико-санітарної допомоги наголошують, що, відмовляючись від щеплення малюків, батьки, в першу чергу, піддають небезпеці власних дітей. І радять проходити процедуру вакцинації.