image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Весілля по-українськи: яким воно колись було?


17 листопада в Вознесенському сільському будинку культури відбулося обрядове дійство «Вознесенське весілля», яке проходить в рамках районного конкурсу-огляду «Українська світлиця добром іскриться». Директор районного організаційно-методичного центру народної творчості Світлана Дубовик розповіла про особливості цього заходу.

— В закладах культури клубного типу Мелітопольського району відкриті і успішно працюють вже багато років українські національні світлиці, які і взяли участь в цьому конкурсі. За його умовами необхідно підготувати і провести показовий огляд за різними темами, які стосуються українських традицій, наприклад, українські народні свята: Івана Купала, Обжинки, Різдво тощо.

Художні колективи Вознесенського сільського будинку культури відтворили цю театралізовану виставу і передали настрій старовинного українського весілля (на фото). Примітно, що народний обряд весілля проходив  за активної участі  учнівської молоді.

— Переважна більшість тих, хто брав участь в конкурсі — учні школи. Ми сьогодні бачили, що діти співали пісні, танцювали. Вони крізь себе пропустили всі традиції українського народу. І мені здається, що діти обов’язково це запам’ятають, — підкреслила Світлана Дубовик.

Завдяки спілкуванню зі старожилами — носіями фольклору  учасники вистави відтворили народне українське весілля вкрай близько до того, яким воно колись було.

Світлана Дубовик підкреслила, що Вознесенська світлиця оформлена з дотриманням всіх рекомендацій ветеранів села, але  ще є резерви  вдосконалення.

IMG_0147— На руках у працівників культури є методичні рекомендації щодо облаштування світлиць. Єдине, чого я бажаю — збільшити приміщення. Це потрібно для того, щоб тут відбувалися повчальні уроки з народознавства, екскурсії тощо.

Конкурс в селах району продовжується, і за його підсумками будуть оголошені переможці.