image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Процедура надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно юридичним та фізичним особам

Міністерство-юстиції-УкраїниАктуальним питанням в регулюванні відносин, пов’язаних з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно, відповідно до Закону України від 01.07.2004 року № 1952 – IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі — Закон), є порядок надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Так, відповідно до частини 2 статті 28 Закону, для фізичних та юридичних осіб інформація за об’єктом нерухомого майна надається в електронній формі через офіційний веб-сайт Міністерства юстиції України, за умови ідентифікації такої особи (фізичної або юридичної) з використанням електронного цифрового підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи, або в паперовому вигляді державним реєстратором чи нотаріусом.

Інформація за суб’єктом речового права на нерухоме майно надається фізичним та юридичним особам в електронній формі через офіційний веб-сайт Міністерства юстиції України з використанням електронного цифрового підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи, або в паперовому вигляді державним реєстратором чи нотаріусом.

Важливим аспектом є те, що інформація про зареєстровані права та їх обтяження, отримана в електронній чи паперовій формі за допомогою програмного забезпечення Державного реєстру прав, має однакову юридичну силу, є офіційною та використовується відповідно до законодавства.

Процедура надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно фізичним та юридичним особам регулюється Порядком надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.12.2014 № 722.

Крім того, за надання інформації з Державного реєстру прав справляється плата у розмірі, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 р. № 1204 “Про затвердження розміру і порядок використання плати за внесення змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та надання інформації із зазначеного реєстру”.

Таким чином, як вбачається з наведеного вище, на сьогоднішній день, отримати інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно можливо як безпосередньо через органи державної реєстрації прав так і самостійно через офіційний веб-сайт Міністерства юстиції України.

В.о. начальника Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області А.А.Данов