image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Джерела поповнення бюджету: аграрії — перед фактом змін

IMG_2565Як вплине на аграріїв ряд змін до податкового законодавства, які почали діяти з 1 січня 2016 року? Це та інші нововведення обговорювались 11 січня на навчанні працівників апарату райради, селищного та сільських голів під головуванням очільника району Олександра Мордика (на фото).

Прибутки і звіти

За словами завідувача сектора комунікацій Мелітопольської об’єднаної державної податкової інспекції Вікторії Корнієнко, ставка податку на прибуток залишається на рівні 18 %. Але для платників цього податку, які мають річні доходи від будь-якої діяльності більше 20 млн. грн., повертається квартальний звітний період. А той, в кого прибуток складає менше вказаної суми, буде надавати відомості один раз на рік. Податкова декларація за 2015 рік подається платниками, що звітують щоквартально, до                9 лютого 2016 р. А тим, хто подає декларацію раз на рік, слід надати її до 29 лютого 2016 р. включно.

Єдина базова ставка оновилася

З податку на доходи фізичних осіб встановлена єдина базова ставка в розмірі 18 %. Вікторія Корнієнко нагадала, що цей податок безпосередньо залежить від розміру заробітної платні.

— У частині податку на доходи фізичних осіб уряд пропонує встановити єдину базову ставку в розмірі 18% (за-мість двох діючих ставок — 15% і 20%). Для дивіден-                  дів залишається ставка в роз-мірі 5%.

Крок до легалізації трудових відносин

Тепер єдина ставка єдиного соціального внеску складає 22% і скасовує 3,6% ЄСВ, що утримується із зарплати працівників. Це стосується і доходу у вигляді зарплати, незалежно від класу профе-сійного ризику або галузі, і лікарняних, і декретних ви-плат. Але для нарахування ЄСВ на дохід працівника-інваліда залишиться ставка у розмірі 8,41%, також залишають без змін ставки для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів (5,3 та 5,5%).

Утримувати ЄСВ із суми нарахованих доходів буде не потрібно. Таким чином, якщо зараз є і нарахування (в залежності від класу, від 36,76% до 49,70%), і утримання (3,6%), то плануються лише нарахування у розмірі 20%.

Скасування спецрежиму ПДВ

Аграріїв, які входять до четвертої групи спрощенців, в новому році чекає підвищення ставки єдиного податку в 1,8 раза. Скасовується спе-ціальний режим оподаткування ПДВ, при цьому аграріям надається пільговий період для переходу на загальну систему оподаткування. У 2016 році на період переходу виробникам молока і тим, хто вирощує велику рогату худобу, залишатимуть 80% ПДВ перераховувати до бюджету вони будуть тільки 20% ПДВ, Аграрії, що працюють із зерновими і технічними культу-рами, будуть перераховува- ти до бюджету 85% ПДВ, всі інші — 50%.

Як відомо, саме ці зміни оподаткування призвели до численних акцій протесту аграріїв.