image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Оскарження рішень державних реєстраторів речових прав на нерухоме майно

ministerstvo-yustitsiyi-ukrayiniЗ 1 січня 2016 року набрали чинності зміни, внесені до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 року № 1952 – IV (далі – Закон). Зовсім новими є стаття 37 Закону, що стосується оскарження рішень, дій або бездіяльності у сфері державної реєстрації прав.

Відтепер, рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації прав можуть бути оскаржені не тільки до суду, а й безпосередньо до Міністерства юстиції України та його територіальних органів.

Так, Міністерство юстиції України розглядає скарги на рішення державних реєстраторів про державну реєстрацію прав (крім випадків, коли таке право набуто на підставі рішення суду, а також, коли щодо нерухомого майна наявний судовий спір) та на рішення, дії або бездіяльність його територіальних органів в межах території всієї країни.

В свою чергу, територіальні органи Мін’юсту розглядають скарги на рішення (крім рішення про державну реєстрацію прав), дії або бездіяльність державного реєстратора, а також, скарги на дії або бездіяльність суб’єктів державної реєстрації прав. Такі скарги розглядаються щодо державного реєстратора, суб’єктів державної реєстрації прав, які здійснюють діяльність у межах території, на якій діє відповідний територіальний орган.

Як встановлено статтею 37 Закону, рішення, дія або бездіяльність державного реєстратора або суб’єкта державної реєстрації оскаржуються до Міністерства юстиції України або його територіальних органів протягом 30 календарних днів з дня прийняття рішення, що оскаржується, або з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення її прав відповідною дією чи бездіяльністю.

А рішення, дія або бездіяльність територіального органу Мін’юсту можуть бути оскаржені до Міністерства юстиції України протягом 15 календарних днів з дня прийняття рішення, що оскаржується, або з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення її прав відповідною дією чи бездіяльністю.

Розгляд скарг здійснюється у строки, встановлені Законом України «Про звернення громадян» з урахуванням особливостей, передбачених законами, які обраховуються з моменту реєстрації такої скарги суб’єктом, який її розглядатиме. При цьому, загальний строк розгляду та вирішення скарги не може перевищувати 45 календарних днів.

Таким чином, законодавцем надано можливість громадянам оскаржувати рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора або суб’єкта державної реєстрації не тільки до судових органів, але й цілком безкоштовно до Міністерства юстиції України та його територіальних органів.

 

Статтю підготував відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області