image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Свійських тварин обстежать та зроблять щеплення

IMG_8789 [1]В Мелітопольському районі тривають профілактичні щеплення домашніх тварин та худоби.  На цьому тижні спеціалісти ветеринарної медицини завітали до Костянтинівки, де здійснили подвірний обхід та провели роз’яснювальну роботу з мешканцями села. За словами начальника управління ветеринарної медицини Мелітопольського району Ірини Грибіненко (на фото), епідеміологічна ситуація зі сказу в Україні залишається нестійкою. За минулий рік від укусів тварин померли 6 людей. Все більше непокоїть той факт, що люди свідомо відмовляються від щеплення домашніх тварин.

Серед заходів профілактики сказу головне місце посідає імунізація диких м’ясоїдних тварин. Але в зв’язку з відсутністю фінансування в Мелітопольському районі цієї вакцини немає. За словами Ірини Грибіненко, джерелом сказу виступає переважно червона лисиця.

— Диких тварин взагалі-то прищеплюють пероральною вакциною. Це робиться тому, що в першу чергу джерелом сказу є дика фауна.  Варто зазначити, що кількість лисиць на визначену площу лісогосподарських угідь залишається високою. Незважаючи на те, що спеціалісти лісомисливського господарства постійно займаються відстрілом цих тварин, все одно є над чим працювати. Цього року ветеринари проводять обстеження худоби. Від цієї роботи  залежить якість молочної продукції та м’яса.

— Наші спеціалісти проводять планові заходи з диспансеризації тварин. Наприклад, ми досліджуємо кров, виявляємо гельмінти. Отже ми перевіряємо, чи здорова тварина, чи потребує вона профілактичного втручання та подальшого лікування.

Ірина Грибіненко зазначила, що щеплення проти сказу спеціалісти ветеринарної служби першочергово проводять на тих територіях, де раніше були введені карантинні обмеження.

— Залишаються пріоритетними ті території, де раніше були карантинні обмеження. Це Новомиколаївська зона, села Малий Утлюг, Високе, Астраханська зона.

Спеціалісти ветеринарної служби закликають усіх власників свійських тварин не нехтувати правилами безпеки і захистити своє здоров’я та життя.