image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

На захисті лісосмуг — оперативні групи

рубка посадки 004 [1]На початку минулого тижня біля села Обільне Семенівської сільради браконьєри незаконно вирубали лісопосадку. Це стало відомо завдяки рейду, який здійснено вночі 8 лютого за ініціативи керівництва районної ради та райдержадміністрації.

 

Перший рейд

Оперативна група близько пів на одинадцяту спіймала на гарячому лісорубів з повним причепом дров. За словами голови райради Олександра Мордика, така ініціатива була продиктована спалахом несанкціонованої вирубки дерев на території району. Пропозицію підтримали голови сільрад та керівники сільськогосподарських підприємств району.

— Спільно ми вирішили створити оперативні групи, які проводитимуть рейди по всіх сільських радах Мелітопольського району з метою виявлення незаконної вирубки дерев. Це і було зроблено. Перший рейд, який відбувся в Семенівській сільській раді, приніс свої плоди. Зловмисники були затримані на гарячому, слідчо-оперативна група міськрайонного відділу поліції склала відповідний протокол. Сподіваюся, що винуватці понесуть справедливе покарання, — підкреслив Олександр Мордик.

Голова райдержадміністрації Олександр Мангул впевнений, що вирубування живих дерев потягне за собою непередбачувані наслідки.

— Ситуація з вирубуванням дерев на території Мелітопольського району можна назвати криміногенною та яка несе за собою екологічну катастрофу. Через те, що пос-тійно вирубуються значні площі зелених насаджень, відбувається повітряна ерозія ґрунту, що вплине на родючість та неабияк  відгукнеться на економічному стані району, — впевнений Олександр Мангул.

Семенівський сільський голова Андрій Єрмоленко розповів, що про зловмисників, які орудують в лісонасадженнях, сповістили небайдужі мешканці села.

— За отриманою інформацією від мешканців Семенівської сільської ради, ми дізналися про два місця, де орієнтовно можуть бути зловмисники. Ми прибули до одного з них, де почули звук бензопили. Ми чекали, коли загоряться фари автівки. Потім побачили, що машина повністю завантажена щойно спиляними дровами.

В автомобілі знаходилися четверо людей. На місце пригоди одразу виїхала слідчо-оперативна група міськрайонного відділу поліції, яка запротоколювала цей  факт.

Порушено кримінальне провадження

Помічник начальника Ме-літопольського відділу поліції ГУНП у Запорізькій області Гліб Коваль розповів про деякі юридичні деталі:

— Слідчим відділом поліції порушено кримінальне провадження за статтею 246 Кримінального кодексу України за ознаками «незаконна вирубка дерев». Хочу акцентувати увагу на тому факті, що зловмисники притягнені лише до адмі-ністративної відповідальності. Бо Кримінальним кодексом України встановлено, що до кримінальної відповідальності за незаконну вирубку дерев притягуються лише у тому разі, коли заподіяний збиток становить близько 70 тисяч гривень. Згідно з довідкою від ДП «Мелітопольське лісомисливське господарство» збиток склав близько 7 тисяч гривень. Істотна шкода згідно з законом передбачає збиток близько 70 тисяч гривень. Тому співробітники  лісомислив-ського господарства склали адміністративний протокол за правопорушення.

Питання вирішується  на обласному рівні

Олександр Мангул розповів, що це питання наразі вирішується на обласному рівні.

— Вже існує низка заходів, які визначені обласним керівництвом на чолі з в.о. губернатора Костянтином Брилем. В планах прийняти всі безгоспні лісові насадження на баланс та визначити відповідальних осіб за утримання цих масивів.

Звернення до жителів району

Олександр Мордик звернувся до мешканців Мелітопольського району: «Я розумію, що сьогодні не у всіх є можливість придбати тверде паливо через цінову політику. Але існують державні програми, в тому числі одна з них — це оформлення субсидій. В Мелітопольському районі більше семи з половиною тисяч сімей вже скористалися цією можливістю. Також є ще одна альтернатива. Ми провели нараду з сільськими головами та домовилися про те, що ті родини, які потребують допомоги, отримають її. Це буде санітарна вируб-                  ка сухих дерев, яку проводитимуть спеціалісти сільських рад».

Олександр Мордик під-креслив, що вирубування живих дерев — це злочин, який в надалі для нас та наших дітей обернеться еколо-гічною ка-тастрофою.

Керівники району запевняють, що побідні рейди продовжуватимуться.