image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Тернистий шлях до земельних ділянок

IMG_5088 [1]Шини, облиті горючою сумішшю, зустрічали у понеділок 14 березня  працівників та відвідувачів Костянтинівської сільської ради. Так демобілізовані воїни — учасники антитерористичної  операції висловлювали свій протест щодо відмови сільського голови Тетяни Горбань на погодження меж земельних ділянок, які їм гарантовані чинним законодавством.

Протестують проти свавілля місцевих очільників
Як розповіла керівник громадської організації, що займається реабілітацією воїнів АТО, «Центр «Побратим» Світлана Алексєєва, землю колишнім бійцям виділили в Головному управлінні Держгео-кадастру України в Запорізькій області. Тепер необхідно, щоб сільський голова затвердила межі ділянок, які знаходяться поряд за населеним пунктом. До того ж на виготовлення проектної документації учасники АТО вже витратили власні кошти.
— На ці земельні ділянки претендує близько 60 людей, 43 людини вже сплатили по дві з половиною тисяч гривень. Дві тисячі — це послуги проектанта, 500 гривень — це агрохімпаспорт та історико-культурне дослідження, — розповіла Світлана Алексєєва.
Громадський активіст вручила костянтинівському сільському голові 43 проекти на оформлення ділянок, але Тетяна Горбань відмовилась їх підписати, назвавши документи незаконними.
— Ви самі сказали, що отримали ці дозволи від обласного Держгеокадастру. А обласний Держгеокадастр погоджував це з сесією сільської ради? Я не буду підписувати документи, які я не мушу підписувати, — зазначила сільський голова.
Місцева влада звинувачує спеціалістів обласного управління Держгеокадастру у порушені процедури виділення земель, а також стверджує, що вони незаконно змінили призначення сільгоспземель з пасовища та ріллю. Також представники влади почали розповідати, що земельні ділянки знаходяться у зоні підтоплення, і на ній не можливо буде розводити сади, як це планують робити демобілізовані.
Та такі пояснення воїнів АТО не влаштували. У діях сільського голови вони запідозрили антиукраїнські настрої.
— У вас якісь сепарські погляди, — висловив своє припущення один із колишніх військових.
Захисники країни змушені воювати з бюрократизмом
Деякі місцеві мешканці також зустріли вимоги воїнів АТО без ентузіазму. Одні пропонували їм шукати землі за пропискою, інші просто лаяли. Сама ж очільниця сільської ради Тетяна Горбань у запалі назвала воїнів АТО терористами, бо ті розклали шини біля адмінбудівлі.
У відповідь на відверті грубощі колишні військові намагалися просто пояснити людям, що вони відстоюють свої законні права, які їм гарантувала держава. Та, нажаль, високопосадовці не потурбувалися, як втілити в життя те, що прописано на папері.
IMG_5073 [1]Демобілізовані не розуміють, чому не можуть працювати на землі, яку вони захищали від ворога?
— Вибачте, але ми за цю землю воювали, хлопці за цю землю — 12 чоловік з Мелітополя — віддали свої життя. Тому ми хочемо, щоб взяла гору справедливість. Більше ми нічого не хочемо, — наголосив го-лова правління міжрайонної спілки учасників АТО Мелітополя Олег Кушнаренко.
Демобілізований воїн АТО Олександр Лопатюк розповів, що досить складна ситуація взагалі із оформленням дозволів на оформлення земельних ділянок — із понад 200 заяв, позитивну відповідь отримало близько 80 претендентів, а іншим просто нічого не відповіли.
Олександр Цвєтков з Костянтинівки написав заяву до сільради ще у травні 2015 року. Там йому повідомили, що землі немає, та передали документ на подальший роз-гляд. І по цей час колишній військовий ніякої відповіді не отримав.
Після розмов на підвищених тонах демобілізовані воїни АТО та представники місцевої влади досягли домовле-ностей, що після вивчення документації спеціалістами сільської ради військовим нададуть конкретні пропози- ції щодо розв’язання існуючої проблеми. Після цього протестувальники припинили ак-цію і розібрали шини біля сіль-ради.

 

Продовження матеріалу читайте у газеті «Новий день» від 16.03.2016 на сторінці 3.