image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Сівбу ранніх ярових завершено

posevnayНа території району, за інформацією районного управління агропромислового розвитку, закінчено сівбу ранніх ярових культур. Ними засіяно майже 9 з половиною тисяч гектарів, що на дві тисячі більше, ніж минулого року.

Зі станом дотримання умов праці та техніки безпеки під час посівної ознайомився голова районного комітету профспілки працівників агропромислового комплексу Володимир Авраменко, відвідавши державне підприємство дослідне господарство «Відродження». Він розповів, що під час весняно-польових ро-біт на території району не було зафіксовано нещасних випадків у господарствах. Для підвищення рівня безпеки були                проведені традиційні навчання для керівників сільгосппід-приємств.

У дослідному господарстві «Відродження» також закінчили сівбу ранніх ярових. На полях висіяні як традиційні зернові, так і не звичні для нашого району культури. Головний агроном ДП ДГ «Відродження» Михайло Козак розповів, що коріандр та льон у «Відродженні» посіяли вперше, бо велику увагу спеціалісти господарства приділяють сівозміні.

— Практично наше господарство витримує вимоги до землі,  які були ще за радянських часів. Не більше 15% соняшнику у сівозміні та не менше 15% чорного пару.

Раннє потепління примусило аграріїв прискорити весняно-польові роботи. За словами Михайла Козака, ті культури, які сіяли на початку травня — в кінці квітня, довелося сіяти на початку квітня.

За словами директора дослідного господарства Віктора Краснопера, цьогорічну посівну дещо ускладнили нововведення в законодавстві, зокрема, скасування спецрежиму з податку на додану вартість.

— Ми з початку  року вже сплатили більше одного мільйона ПДВ державі, а якби не цей закон, то мільйон залишився б в оборотних коштах підприємства і він би допоміг ще якісніше і швидше провести весняно-польові роботи.

Приділяють увагу на підприємстві й науковій роботі. Цього року на його полях посіяно вісім сортів експериментального ярового ячменю та планується виростити 18 сортів гібридів соняшнику.

Після закінчення сівби ярових культур, деякі господарства району вже розпочали сіяти соняшник. Із запланованих понад 18 тисяч гектарів на 11 квітня засіяно більше двох тисяч гектарів.