image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

БЕЗПЕЧНИЙ ВІДПОЧИНОК

logo_sПрийшло літо! Пора року з позитивною складовою: з фруктами та овочами, з можливістю засмагнути, посидіти на березі Дніпра, морі з вудкою або просто прогулятися по о. Хортиця, згадуючи крилатий вираз — «Сонце, повітря і вода  наші кращі друзі». Це дійсно найпотужніші оздоровчі чинники для організму. Їх треба максимально використовувати.  Але при недооцінці ризиків, недодержані особистої гігієни  цьому відпочинку і оздоровленню може перешкодити харчове отруєння чи інфекційні хвороби.

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр державної санітарно-епідеміологічної служби України», що має мережу лабораторних підрозділів на всій території області  у ході всього літа буде лабораторно контролювати якість і безпеку водопостачання, стан мікробного забруднення річкової та морської води зони пляжів. В межах діючого законодавства здійснювати державний санітарний моніторинг за підготовкою і  роботою баз відпочинку, дитячих літніх оздоровчих таборів, об’єктів громадського харчування в районі відпочинку і багато інших заходів.  Враховуючи, що у сезон 2016 року контролюючі перевірки санепідслужби обмежені в першу чергу потрібно розуміння підприємців та самого населення про необхідність дотримання правил особистої гігієни і особистих профілактичних заходів у «спекотний» період  року і особливо при організації відпочинку на природі.

Проблема у тому, що мікроби, віруси, глисти в ході еволюції пристосувалися дуже ефективно використовувати організм людини як територію забезпечення існування свого біологічного виду і  цей процес пристосування продовжується, про що свідчить поява «нових інфекцій»:  «Пташиного грипу»,  «Каліфорнійського грипу А(H1N1)», «Токсичного ентериту»; повернення поліомієліту та зростання рівнів захворюваності «звичних»  циркулюючих на території інфекцій. Для підтвердження  актуальності теми сучасної інфекційної захворюваності для України до Вашого відома кілька статистичних цифр державної статистичної звітності: загальна захворюваність населення України на інфекційні хвороби за 2015 рік порівняно з 2014 роком зросла на 2 %, зареєстровано 6 міл. 748 тис. випадків (в показниках це 15,728 випадків на кожні 100 тис. населення). Зростання захворюваності відмічалося по 21 інфекції з 55, що підлягають реєстрації. Зареєстровано за останні 5 років поодинокі випадки черевного тифу, дифтерії, паратифів, туляремії, бруцельозу, кліщового вірусного енцефаліту, сказу, лихоманки Західного Нілу.

На території Запорізької області у 2015 році не було погіршення епідемічної ситуації через значні групові спалахи та отруєння. Але як маніфестна (поодинока) захворюваність в сумі за рік зареєстровано: 9356 випадків гострих кишкових захворювань, 346 сальмонельозу,  1053 випадків туберкульозу, 8892 випадків вітряної віспи, 3588 випадків глистяних інвазій,  49 випадків місцевого іксодового кліщового борреліозу «Хвороби Лайма», 13 – місцевого дирофіляриозу.  На жаль, реально зросли ризики трансмісивних інфекцій. Так за 5 останніх років у Запорізькій області зареєстровано 4 випадки завізної малярії, , 77 випадків дирофіляриозу (трансмісивного паразитозу, що паразитує під шкірою після покусу комаря переносника філярії). Тому не можна збудникові чи гельмінту давати додаткових можливостей до розповсюдження, у нього і так ця здатність на дуже високому рівні.  Ці цифри є показником  спорадичної захворюваності в існуючих умовах життя населення і загальної епідемічної ситуації в регіоні.

Населенню треба враховувати, що літом створюються  додаткові чинники ризиків: посилюється міграція населення, збільшується кількість «контактів» з природою, тепла температура повітря сприяє розмноженню мікробів у воді, харчових продуктах. Активуються зооінфекційні (эпизоотичні) процеси в природі та групах бродячих тварин. Активуються кліщі і гельмінти.  Якщо це не враховувати, то відпочинок може закінчитися на лікарняному ліжку в інфекційному стаціонарі. І тут доречно пригадати крилату фразу: «Захворювання легко попередити, чим потім лікувати!».

А поради профілактики прості і головне ефективні:

— звертайте увагу на охайність продавців, чистоту прилавка відділів, де реалізується продукція, яка вже термічно оброблятися не буде (сир, ковбаса, хліб). За свої гроші Ви маєте право зробити зауваження і зажадати не забруднений продукт;

— у дитини першого року життя все, що торкається його рук і рота має бути помито і оброблено окропом. При штучному вигодовуванні немовляти їжа, соки, вода мають бути гарантованої якості та безпеки. На жаль, доводиться нагадувати і про чисті руки матері при годуванні дитини;

— уникайте покупок харчових продуктів на стихійних ринках;

— вживайте на природі для пиття гарантовані напої заводського виготовлення бо місцеві джерела не мають гарантованої та стійкої якості води;

— остерігайтеся укусів кліщів, комарів. укусів і подряпин бродячих тварин;

— засмагати і купатися потрібно в зоні офіційних пляжів, де є контроль безпеки води та піску;

— місце відпочинку повинне бути чистим у прямому розумінні і бути незабрудненим бродячими тваринами, серед яких наголошується 100% зараженість глистовими інвазіями.

І, необхідно ще раз нагадати — МИЙТЕ РУКИ З МИЛОМ ПЕРЕД ЇЖЕЮ! ПІСЛЯ ВІДПОЧИНКУ НА ПРИРОДІ! РОБОТІ НА ГОРОДІ! Адже це так просто, а значно знижує ризик зараження кишковими інфекціями.

І так ЛІТО! При певній настороженості цілком можна його прожити без проблем, принаймні, без гострих кишкових інфекцій, хвороби Лайма, дирофіляриозу та глистових інвазій.

Здоров’я Вам.      

 

Воробйов Олександр Федорович,

лікар-гігієніст,  директор ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України»