image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Особливості оформлення індивідуальної заяви до Європейського суду з прав людини

Міністерство-юстиції-УкраїниЗгідно зі статтею 47 Регламенту Європейського суду з прав людини (далі – Регламент суду) індивідуальна заява подається шляхом заповнення формуляру заяви, якщо Європейський суд з прав людини (далі — Суд) не вирішить інакше. Заява повинна містити всю інформацію, яка вимагається у відповідних частинах формуляру. В ній обов’язково мають бутизазначені: ім’я, дата народження, громадянство та адреса заявника і, якщо заявник є юридичною особою, повна назва, дата створення чи реєстрації, офіційний реєстраційний номер (за наявності) та офіційна адреса. Якщо у заявника є представник вказується ім’я останнього, адреса, номери телефону і факсу та електронна адреса, дата та оригінал підпису заявника в розділі формуляру, відведеного для довіреності. Також у цьому розділі формуляру має бути оригінал підпису представника на підтвердження його/її згоди діяти в інтересах заявника. Обов’язково зазначається  найменування Договірної Сторони або Сторін, проти яких подається заява.

Окрему увагу слід приділити стислому і розбірливому викладенню фактів та стверджуваного порушення (порушень) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі — Конвенція) та відповідних аргументів. Разом з тим зазначається  стислий виклад інформації про дотримання заявником умов прийнятності, викладених у статті 35 § 1 Конвенції.

З урахуванням вимог Регламенту суду — інформація має бути достатньою для того, щоб Суд міг визначити суть та обсяг заяви, не звертаючись до інших документів, проте заявник може доповнити заяву додатками до формуляру з викладом подробиць щодо фактів, стверджуваних порушень Конвенції та відповідних аргументів. Ця інформація повинна бути викладена не більше, ніж на 20-ти сторінках.

Формуляр заяви повинен бути підписаний заявником чи його представником. До нього слід додати копії документів щодо судових та інших рішень чи заходів, на які скаржиться заявник та копії документів та рішень, які показують, що заявник використав усі внутрішні засоби правового захисту, а також дотримався терміну, вказаного у статті 35 § 1 Конвенції. За наявності, додаються копії документів стосовно будь-якої іншої процедури міжнародного розслідування чи врегулювання, які мають відношення до справи. Якщо заявник є юридичною особою, то додаються документ(и) на підтвердження того, що фізична особа, яка подала заяву, має право або уповноважена представляти інтереси заявника. Документи, які додаються на підтримку заяви, повинні бути надані в хронологічному порядку, пронумеровані та чітко позначені.

У разі недотримання вищезазначених вимог Суд не розглядатиме заяву. Винятковими вважаються випадки, коли заявник надав ґрунтовні пояснення про причини невиконання цих вимог, або заява містить запит про вжиття термінових заходів. Також Суд може прийняти відповідне рішення з власної ініціативи або на прохання заявника.

В усякому разі, Суд може звернутися до заявника в будь-якій формі та будь-яким способом за наданням додаткової інформації чи документів у визначений Судом термін.

Провідний спеціаліст сектору з питань забезпечення діяльності Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області  Ксенія Щурова