image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Інформація для пенсіонерів Донецької та Луганської областей, що мешкають в місті Мелітополі та Мелітопольському районі

ekonomikaВ окремих районах Донецької та Луганської областей, які тимчасово не контролюються українською владою, органи пенсійного фонду не здійснюють свою діяльність. При цьому пенсії призначаються, виплачуються територіальними органами Пенсійного фонду України за місцемфактичного проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб на підконтрольній українській владі території.

Особам, які проживають/перебувають в місті Мелітополі та Мелітопольському районі пенсії виплачуються Мелітопольським об’єднаним управлінням ПФУ в Запорізькій області (далі — управління).

Документом, що підтверджує статус внутрішньо переміщеної особи, є довідка, видана такій особі відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою КМУ від 1 жовтня 2014 року №509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб».

08.06.2016 Кабінетом Міністрів України прийнято постанову за №365, якою внесено зміни до постанови КМУ від 05.11.2014 №637 та затверджено:

  • порядок призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, зокрема пенсій;
  • порядок здійснення контролю за проведення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування.

Відповідно до цієї Постанови управління призначає (відновлює) виплату пенсій на підставі рішення Комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам (далі — комісії). Такі комісії  створені відповідно до розпорядження голови Мелітопольської райдержадміністрації від 12.07.2016 №275 (по Мелітопольському району), та Рішення виконавчого комітету Мелітопольської міської ради від 14.07.2016 №126/1(по місту Мелітополю).

Для призначення (відновлення) соціальних виплат структурний підрозділ з питань соціального захисту населення за власною ініціативою або за зверненням органів, що здійснюють соціальні виплати, протягом 15 робочих днів з дня отримання відповідної заяви внутрішньо переміщеної особи або з дня надходження звернення від органів, що здійснюють соціальні виплати, проводять перевірку достовірності зазначеної в заяві інформації про фактичне місце проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи.

За результатом відповідної перевірки складається акт обстеження матеріально — побутових умов сім’ї за формою, встановленої Мінсоцполітики, який підписується всіма повнолітніми внутрішньо переміщеними особами та представниками структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.

До речі, внутрішньо переміщена особа зобов’язана у десятиденний строк письмово повідомляти про зміну фактичного місця проживання/перебування структурний підрозділ з питань захисту населення.

Структурний підрозділ з питань соціального захисту населення вносить на розгляд комісії подання про призначення (відновлення) або про відмову в призначенні (відмовлені) відповідної соціальної виплати, до якого додається акт обстеження матеріально — побутових умов сім’ї, яким підтверджується факт їх проживання за заявленою ними адресою.

Однією з підстав для відмови заявникові у призначенні (відновленні) такої виплати є його відсутність за фактичним місцем проживання/перебування, зазначеним ним у заяві про призначення (відновлення) соціальної виплати.

Починаючи з 1 липня виплати пенсій, що призначені внутрішньо переміщеним особам, здійснюються виключно через рахунки та мережу установ «Державний ощадний банк України».

Для ідентифікації одержувачів соціальних виплат, які є внутрішньо переміщеними особами, та забезпечення виплати їм соціальних виплат здійснюється емісія платіжних карток із зазначенням на них графічної та електронної інформації про власника та його електронного цифрового підпису. Для одержувачів пенсій така картка одночасно є пенсійним посвідченням.

Внутрішньо переміщеним особам, які отримують пенсії через підприємства поштового зв’язку або установи інших банків, необхідно відкрити рахунок для виплати пенсій в АТ «Ощадбанк» та надати до Мелітопольського об’єднаного управління Пенсійного фонду України заяву про зарахування пенсій на цей рахунок.

Для отримання платіжної картки, яка одночасно є пенсійним посвідченням, внутрішньо переміщеній особі потрібно звернутись до управління, та надати пакет документів:

  • паспорт;
  • довідку про реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи;
  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • фотокартку.

Видача платіжної картки, яка одночасно є пенсійним посвідченням здійснюється установою АТ «Ощадбанк», зазначеною пенсіонером у заяві.

Адміністрація Мелітопольського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області