image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Дарує людям душевну рівновагу

00000IMG_0010Вишивка хрестиком — один з найдавніших видів рукоділля, за допомогою якого можна створювати речі дивовижної краси. Про магію хрестиків, вміння вправно володіти голкою розповів майстер з села Новомиколаївка Олександр Середа (на фото).

Чоловік пригадав, що все життя був звичайним робітником, та ніколи не підозрював, що в нього відкриється талант до вишивання церковних образів. Олександр Середа поділився із журналістами міськрайонної газети «Новий день» своїми спогадами та показав, як відбувається обряд «вишивання» ікон.

«Почалося все в 1964 році. Я довго хворів, вишивав більше двох років. А потім, як школу закінчив, полишив це діло. А так сталося, що років 10 тому племінниця подарувала мені ікону Ісуса, а потім приїхала сестра і каже: «Ти вмієш вишивати, сам собі і зробиш!», я засміявся та й почав так вишивати. Першою іконою, яку я вишив, була «Почаївська Ікона Божої Матері», яка, незважаючи на те, що була зроблена недосконало,  все одно залишається моєю улюбленою», — ділиться спогадами рукодільник.

Майстер знаходить душевну рівновагу та спокій у вишиванні ікон та запевняє, що це хобі дозволяє відволіктися від поганих думок:

«Коли я вишиваю, то відчуваю спокій, мене раптом покидають хвороби. Це якась магія. І, напевно, цьому є пояснення, бо я роблю церковні образи. Що ж до складності, то відтворити образ святого набагато важче, ніж створити за допомогою нитки та голки просту картину. Але на вишитих іконах не можна заробляти гроші. Всі мої ікони я дарую друзям, рідним та просто добрим душею людям», — зазначає народний умілець.

Олександр Середа зізнається, що й не помітив, як хобі з вишивання перетворилося на сенс всього життя. Бо кожна ікона майстра несе свою неповторну енергетику та вкладену в неї любов.