image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Плата за оренду землі: замість зерна – сміття

IMG_0122У ТОВ «Врожайний», що орендує землі у костянтинівців, хотіли розплатитися за паї зерном низької якості. Як розповіли пайовики, по суті їм запропонували забрати зерно, де більшу частку складали якісь палички та сміття. Люди вважають, що їм таку продукцію пропонують навмисно.

Власникам паїв пропонували озадки

— Покосив зерно, заставив хлопців провіяти і озадки нам, а зерно собі, щоб не купувати зерно на посів, — висловлює своє припущення мешканка Костянтинівки Ксенія Кондратенко.

Селяни наголошують, що вони не вимагають від орендаря зерна першого ґатунку або муку чи олію, як дають у інших господарствах, а просто хочуть отримати нормальне фуражне зерно.

— Ну ви дайте нам фуражне, але чисте зерно, а ви нам даєте озадки! Ми пропрацювали у колгоспі 40 років, що ми не знаємо, що таке чисте зерно, а що таке озадки?! Слава Богу, знаємо, — обурюється Ксенія Кондратенко.

— Люди пропонують, дайте нам нормальне фуражне зерно, не перший, не третій клас, щоб там не було палок, сміття. Вдома його ж навіть млин не бере, сиплеться і все, — підтримує односельчанку Сергій Єфремов.

В попередні роки, за словами орендодавців, якість зерна також бажала кращого, але терпець увірвався людям тільки зараз.

— В минулому році нам дали з насінням амброзії, а в цьому році взагалі сміття. На нього якщо подивитись — це ж взагалі жах, — розповідає костянтинівець Олександр Мордик.

До того ж на току підприємства, за словами селян, поряд із поганим зерном лежить якісне, до якого орендодавців не підпускають.

Довгий час селяни отримують одну і ту ж грошову суму

Окрім якості зерна, селян  не влаштовує і те, що розмір  орендної плати не переглядався довгий час. Хоча, згідно з угодою, підписаною із орендарем, це має робитись кожного року.

— Розмір орендної плати переглядається щорічно. При зміні умов господарювання, передбачених договором, а також при зміні розміру земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнту індексації. Тарифи піднялися, ціни піднялися. Збори були, ніхто нічого не зробив, — пояснює Сергій Єфремов. Розповідає він і про те, що орендна плата мала б змінитись та цитує відповідний указ Президента України від 2002 р.

— Зокрема, запровадження плати за оренду земельних ділянок сільгоспризначення у розмірі не менше 3% від визначеної відповідно до закону, вартості земельної ділянки.  Поступове збільшення цієї плати залежно від результатів господарської діяльності  і фінансово-економічного стану орендаря. А наш що, банкрут? — продовжує розповідь Сергій Єфремов.

Слід зазначити, що зерно селянам видається за заявою за ринковою ціною, всі інші орендодавці отримують за паї гроші. Орендна плата складає  3% від оціночної вартості земельної ділянки.

Директор не вийшов на діалог із орендодавцями

11 серпня невдоволені селяни провели збори, на які  запрошували через представників ТОВ «Врожайний» директора підприємства Олександра Реву. Та, прочекавши близько півтори години на керівництво, люди так його і не побачили.

Замість директора приїхали його підлеглі із грошима, які видали замість необхідного для селян зерна. Залишившись у безвихідній ситуації, костянтинівці гроші забрали та бідкалися, що тепер, коли зерно коштує 3 гривні за кілограм, на п’ять тисяч його не накупишся, а треба ж годувати худобу. Зважаючи на складні відносини із орендарем, деякі костянтинівці написали заяву на розірвання договору оренди, але у ТОВ «Врожайний» підписати заяву відмовилися.

— Я віддала заяву на розірвання договору, а вона каже (юрист ТОВ «Урожайний» — автор.): «Подавайте на суд, ви все одно його не виграєте»… Звісно, ми не виграємо, бо у них карман товстий, а у нас пустий, — розповідає Ксенія Кондратенко.

Незважаючи на те, що людей відмовляють подавати заяви до суду, деякі з орендодавців все ж таки вирішили відстоювати права. Представники «Врожайного», які були присутні на зустрічі, від офіційних коментарів відмовилися.