image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Чому селяни отримують за молоко копійки

244c3ddc-41bc-44b0-bcbb-9f7641f58b4cПереробні підприємства встановлюють занадто низькі ціни на молочну продукцію, яку закуповують у приватних господарствах. Зараз селяни отримують за літр молока не більше 2 грн. 70 копійок.

В трохи кращому становищі перебувають  сільгоспвиробники, які мають тваринницькі  підприємства. У них скуповують молоко за ціною майже 5 гривень за літр.  Молокозаводи пояснюють низьку закупівельну ціну на молоко у населення відсутністю санітарно-гігієнічних умов доїння та зберігання продукту.

На сьогодні сільське населення утримує понад 70% поголів’я корів в Мелітопольському районі та виробляє основну масу молока, яке реалізується на молокопереробних заводах.

— Станом на 1 серпня, поголів’я великої рогатої худоби в Мелітопольському районі складає у сільгосппідприємств — 2588 голів, а 9570 голів — у населення. С цього числа корів у сільгоспвиробників нараховується в кількості 834 голови, селяни ж утримують 4420 корів. Тваринницькі підприємства за 7 місяців поточного року реалізували тварин живою вагою — 637 т, сільське населення — 1450 т. Відповідно, сільгосппідприємства реалізували молока в кількості 1405 т, а сільське населення  5577 т, — розповів про ситуацію в галузі тваринництва  головний спеціаліст відділу організації виробництва сільськогосподарської продукції та економічного аналізу  управління АПК Максим Борисов.

Тваринники Мелітопольського району утримують 7 тис. 906 голів свиней, 6 тис. 530 утримує сільське населення. Наразі м’ясокомбінати купують у сільгоспвиробників м’ясо в живій вазі за ціною 24,26 грн за 1 кг, яловичина — 26,28 грн.

Максим Борисов впевнений, що для отримання високих цін на молочну продукцію тваринникам треба об’єднуватися у кооперативи.

— Це дасть можливість отримати в оренду від молокозаводів спеціальні охолоджувачі молока. Але це можливо тільки у разі, якщо переробне підприємство співпрацює з юридичною особою.

Головною проблемою скорочення поголів’я великої рогатої худоби в підприємствах Мелітопольського району спеціалісти вважають високу ціну на корми.

Також на сьогодні діє обласна програма з виплати дотацій сільгосппідприємствам за приріст поголів’я вівцематок — 250 грн. за 1 голову, корів — 5 тис. грн.. за 1 голову.

— Але ці дотації можливі лише для сільгоспвиробників. До того ж така програма не користується попитом в Мелітопольському районі, бо в її умовах чітко прописано, що протягом трьох років не можна зменшувати кількість поголів’я тварин. А наші тваринники не можуть бути впевнені в тому, що завтра вони зможуть утримати таку ж саму кількість тварин, — зазначив Максим Борисов.

Наразі сільські господарства Мелітопольського району заготовляють великі обсяги кормів для потреб тваринництва.