image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Повноваження нотаріуса у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та бізнесу

Міністерство-юстиції-УкраїниЗ 01 січня 2016 року набрали чинності нова редакція Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» № 1952-ІV (далі – Закон № 1952- ІV) та нова редакція Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» № 755- ІV (далі – Закон № 755- ІV) якими нотаріуси отримали повний обсяг повноважень державних реєстраторів.

На сьогоднішній день, державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться нотаріусами незалежно від місцезнаходження об`єкта нерухомого майна в межах області.

На підставі рішення Міністерства юстиції України державна реєстрація права власності та інших речових прав може проводиться в межах декількох адміністративно-територіальних одиниць.

Крім цього, державна реєстрація обтяжень речових прав проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна.

З прийняттям вищевказаних нормативно-правових актів нотаріус є повноцінним державним реєстратором, який може здійснювати, в тому числі первинну реєстрацію права власності на об’єкти нерухомого майна.

Статтею 19 Закону № 1952- ІV передбачено строки державної реєстрації прав. Так, державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів.

Державна реєстрація права власності на підприємство як єдиний майновий комплекс проводиться у строк, що не перевищує 14 робочих днів.

Державна реєстрація обтяжень речових прав проводиться у строк, що не перевищує 24 годин, крім вихідних та святкових днів, з моменту прийняття заяви.

В разі вчинення нотаріальної дії, державна реєстрація прав проводиться після завершення такої дії у межах вищезазначених строків.

Статтею 34 Закону № 1952-ІV передбачено плату за проведення державної реєстрації прав, внесення змін до записів Державного реєстру прав та надання інформації з Державного реєстру прав.

Так, станом на сьогоднішній день, відповідно до норм вищезазначеної статті Закону за проведення державної реєстрації права власності на нерухоме майно адміністративний збір справляється у розмірі 140 гривень, за проведення державної реєстрації права власності на підприємство, як єдиний майновий комплекс адміністративний збір складає 1378 гривень, за державну реєстрацію речових прав, похідних від права власності та державну реєстрацію обтяжень адміністративний збір справляється у розмірі 70 гривень, за внесення змін до записів Державного реєстру прав адміністративний збір справляється у розмірі 60 гривень.

Плата за надання інформації з Державного реєстру прав у паперовій формі становить 34 гривні, у електронній – 17 гривень.

Також, даною статтею передбачено плату за проведення державної реєстрації у скорочені строки.

Стосовно реєстрації бізнесу, слід зазначити, що розгляд документів, поданих для державної реєстрації та проведення інших реєстраційних дій здійснюється, зокрема у такі строки:

— щодо юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців — протягом 24 години після надходження документів, поданих для державної реєстрації та проведення інших реєстраційних дій, крім вихідних та святкових днів;

— щодо політичної партії, творчої спілки, місцевого осередку творчої спілки – не пізніше 30 робочих днів з дати подання документів для державної реєстрації;

— щодо постійно дійсного третейського суду – не пізніше 15 робочих днів з дати подання документів для державної реєстрації;

— щодо структурного утворення політичної партії – не пізніше 10 робочих днів з дати подання документів для державної реєстрації;

— щодо первинного осередку політичної партії – протягом одного робочого дня з дати подання документів для державної реєстрації.

Строк розгляду окремо визначених Законом документів може бути продовжений суб’єктом державної реєстрації за необхідності, але не більше ніж на 15 робочих днів.

Також, державна реєстрація може проводитися у скорочені строки. Підстави, порядок та розмір плати за проведення державної реєстрації у скорочені строки встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Згідно Закону № 1952- ІV та Закону № 755- ІV розмір адміністративного збору справляється у відповідному розрахунку від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому законом на 1 січня календарного року, в якому подаються відповідні документи для проведення державної реєстрації.

Крім цього, пункт 4 статті 34 Закону № 1952- ІV та пункт 6 статті 36 Закону № 755- ІV передбачають категорії осіб, які звільняються від сплати адміністративного збору під час проведення державної реєстрації нерухомого майна та бізнесу.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області   А.А.Данов