image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

“Гусарська бульба” плюс

000222В суботу, 1 жовтня члени Спілки краєзнавців Мелітопольщини побували в с. Гусарка Більмацького (колишнього Куйбишевського) району Запорізької області на IV  Міжнародному етнофестивалі «Гусарська бульба-2016».

Село Гусарка особливе тим, що воно засноване вихідцями зі Смоленської губернії, яка межує з Білорусією, і це справило відчутний вплив на мову, побут та культуру гусарців.  Цікавинкою заходу стало відкриття в центрі села  пам’ятника Бульбі-годувальниці, який було встановлено на постамент, залишений від демонтажу пам’ятника Леніну. А також конкурс «Бульбяныя  драники».

Для учасників фестивалю чудові гусарські господарочки приготували безліч смачних виробів з картоплі та різноманітні страви національних кухонь. В програмі свята були розіграші призів, майстер-класи, лотерея з цінними подарунками.

Святковий настрій створювали кавер-група FAR4  та Театр вогню «Махатма».

Про фестиваль знають і на історичній батьківщині колишніх переселенців, тож не випадково зі сцени звучав вітальний лист від посла Республіки Білорусь в Україні. Представники білоруського посольства відзначали, що Гусарка — єдиний населений пункт в Запорізькій області і один з небагатьох в Україні, де вже не одне десятиліття паралельно розвиваються білоруська і українська культури.

Особливу увагу мелітопольських краєзнавців привернув Куйбишевський (Більмацький) краєзнавчий музей ім. М.Я.Гудіни, який вони вже давно планували відвідати. Минулого року музеєві виповнилося  50 років, і він має  славу одного з кращих в Запорізькій області. Тут зібрано понад 10 тисяч цінних експонатів, які відтворюють особливості природи краю, його древності і заселення, етнографію та всі найважливіші періоди життя району. Крім того, учасники поїздки відвідали Спасо-Преображенський храм Пологівського благочиння в селі Кінські Роздори. Він приваблює своєю історією і архітектурою. А молодий настоятель храму о. Віктор — не лише священнослужитель і шанована в приході людина, а й знавець історії краю і цікавий співбесідник.

Враження від екскурсії залишилися такі ж теплі й сонячні, як і погода того дня.