image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Державна реєстрація народження в Україні

ministerstvo-yustitsiyi-ukrayiniПитання державної реєстрації народження дитини та визначення її походження регламентуються  Сімейними кодексом України, Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», а також Правилами державної реєстрації актів цивільного  стану в Україні

Державна реєстрація  народження дитини проводиться не пізніше одного місяця від дня народження дитини  за усною чи письмовою заявою батьків дитини чи одного з них,  а в разі  смерті батьків   або   в   разі  якщо  вони  з  інших  причин  не  можуть зареєструвати народження  —  за  заявою   родичів,   інших   осіб, уповноваженого  представника  закладу  охорони  здоров’я,  в якому народилась дитина або в якому на цей час вона перебуває. Для цього до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем  народження  дитини  або за місцем проживання її батьків чи одного з них необхідно подати медичне  свідоцтво  про народження, видане закладами охорони здоров’я,  де  приймаються пологи, паспорти  або  паспортні  документи,  що посвідчують особи батьків (одного з них), або  паспорт  або  паспортний  документ,  що  посвідчує   особу заявника,  у  разі якщо державна реєстрація народження проводиться не батьками, а іншою особою,  документ,  який  є  підставою  для внесення відомостей про батька дитини (свідоцтво про шлюб,  спільна заява матері та батька)

Відповідно до наказу Міністерства юстиції України № 1593/5 від 26.08.2015, відділами державної реєстрації актів цивільного стану Запорізької області, на території яких є медичний заклад де приймаються пологи, запроваджено прийняття працівниками відділу документів, необхідних для проведення державної реєстрації народження дитини та видачі свідоцтв про народження дітей,  безпосередньо у медичних закладах де приймаються пологи.

З цього питання працівниками відділу державної реєстрації актів цивільного стану здійснюється виїзний прийом громадян безпосередньо у закладі охорони здоров’я, де приймаються пологи.

Суть заходу полягає у можливості отримання свідоцтва про народження дитини  ще до виписки з пологового будинку.

Отже, збираючи все необхідне до пологового будинку, слід взяти з собою: паспорт батька та матері, свідоцтво про шлюб. На випадок тих чи інших питань до батька (батьки на різних прізвищах, визнання батьківства) при державній реєстрації народження дитини, необхідна присутність і самого батька. Ця новація має стати приємною та досить практичною новиною для батьків, адже відтепер вони мають можливість отримати найперший документ своїх немовлят – свідоцтво про народження, не витрачаючи зайвого часу на відвідування відділу державної реєстрації актів цивільного стану та постійно залишатися поряд зі своїми малюками.

У всіх пологових відділеннях та спеціалізованих пологових будинках Запорізької  області працівники відділів державної реєстрації актів цивільного стану проводять прийом документів за єдиним графіком, а саме: вівторок, середа, четвер, п’ятниця  з 9. 00 до 10. 00.

Одночасно нагадуємо   про  можливість  попереднього  електронного  запису  на прийом до відділів державної реєстрації актів цивільного стану Запорізької області в режимі Он-лайн за  допомогою Інтернет.

На офіційних  сайтах Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області info@justzp.gov.ua та Управління державної реєстрації Головного управління юстиції у Запорізькій області  info@zp.drsu.gov.ua  відкрита  послуга  попереднього  електронного  запису на прийом  до відділів державної реєстрації актів цивільного стану  Запорізької області з усіх питань  у межах  їх компетенції.