image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Пологівський район показує приклад ефективного використання альтернативних видів палива для обігріву комунальних закладів

DSC_8210 (Копировать)Інноваційні рішення та проблемні питання Пологівського району стали топ-темами робочої поїздки першого заступника голови Запорізької обласної ради Єгора Семенкова, який відвідав основні промислові підприємства і соціальні об’єкти району, чисельність населення якого на сьогодні – 40,5 тис. осіб.

Під час поїздки в складі робочої групи із першим заступником голови Запорізької облради працювали депутати Запорізької облради Іван Чесноков, Андрій Чеберко та Олег Закарлюка, які працюють на цій території.

Основу економіки району складають підприємства добувної, харчової, хімічної та інших галузей. Так, ТОВ «Дніпрокераміка», яке спеціалізується на виготовлені санітарно-технічної кераміки, завдяки якості та дизайну продукції має добру репутацію та популярність як в Україні, так і за її межами. ПрАТ «Пологівський олійноекстракційний завод» з виробничою потужністю 1800 т насіння соняшнику за добу є одним з найбільших серед аналогічних заводів з переробки олійних культур у Європі. ТОВ «Гірничодобувна компанія «Мінерал» успішно веде розробку Пологівського родовища каоліну вторинного і глини вогнетривкої вже протягом 85 років. Саме з виробничим процесом перерахованих підприємств ознайомився Єгор Семенков й відзначив позитивний вплив експорту продукції цих товариств на позиціювання Запорізького регіону як стабільного ділового партнера на світовій арені.

Ці підприємства за останні роки не знижують виробництва, збільшують показник середньої заробітної платні, чим забезпечують стабільною роботою мешканців району, допомагають соціальним об’єктам, наприклад, місцевим лікарні та будинку культури.

DSC_8290 (Копировать)До речі, ПрАТ «Пологівський олійноексторакційний завод» протягом року забезпечує теплом комунальний заклад «Пологівський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Запорізької обласної ради. Центр соціально-психологічної реабілітації дітей має можливість користуватися газовою котельнею та опалювати приміщення пелетами, що зменшує вартість гігакалорії майже вдвічі. Одним із прикладів відповідального ставлення до господарських справ є прийняте закладом у 2015 році рішення скористатися пропозицією переходу на альтернативний вид палива. З 2016 року Центр користується котельнею, паливо для якої надає ПрАТ «Пологівський ОЕЗ», що виробляє пелети з відходів власного виробництва. Як відзначив перший заступник голови облради, таку практику необхідно ретельно вивчати та, при доцільності, використовувати на інших об’єктах комунальної власності Запорізької обласної ради.

— Центр соціально-психологічної реабілітації дітей знаходиться в доброму стані. Діти забезпечені медичним та соціально-психологічним обслуговуванням, харчуванням, іграшками та іншими речами для комфортного перебування, у закладі тепло та затишно. У подібних Центрах, нажаль, є і буде потреба, адже дітям необхідно знайти тимчасовий притулок за певних життєвих обставин. Задача обласної ради, як власника, — фінансувати належним чином як поточні, так і капітальні видатки подібних закладів, — зауважив Єгор Семенков та додатково відзначив позитивний досвід співпраці з приватним інвестором щодо використання альтернативного виду палива, що призводить до суттєвої економії витрат Центру.

До використання альтернативного виду палива у Пологівському районі долучилися й центральна районна лікарня, й центр первинної медико-санітарної допомоги. В приміщеннях тепло, але є потреба проведення реконструкції приміщень з урахуванням енергозберігаючих технологій.

DSC_8218 (Копировать)Під час робочої поїздки перший заступник голови облради оцінив стан реконструкції районного будинку культури, на яку з обласного бюджету минулого року були виділені та освоєні кошти у розмірі 1 млн. 651 тис.грн. На 2017 рік від райдержадміністрації та райради внесено дві пропозиції щодо завершення реконструкції за допомоги обласного бюджету.

Також від громади з проблемами звернувся Пологівський міський голова Юрій Коноваленко. У місті Пологи — проблема з реконструкцією дренажного колектору паркової зони в заплаві р. Конка довжиною близько 1,5 км. Кошторисна вартість проекту становить 6,3 млн.грн, що зумовлює необхідність фінансування з обласного бюджету. Тож, Пологівська міська влада звернулась до депутатів обласної ради за допомогою у вирішенні цього важливого для пологівців питання.

Крім того, неврегульованою проблемою території є питання добудови підвідного газопроводу с.Новоселівка, с.Шевченко Пологівського району. По завершенні робіт планується підключити 6 юридичних та 150 фізичних абонентів.

DSC_8255 (Копировать)Депутати Запорізької обласної ради неодноразово піднімали питання газифікації тих районів, які поки не підключені до цього блага цивілізації. Найчастіше на засіданнях депутатських фракцій та профільних депутатських комісій робиться наголос на облаштуванні газопроводу у Гуляйпільському та Пологівському районах. Нагадаємо, минулого року депутати виділили з обласного бюджету 23,4 млн. грн. на міжселищний газопровід у Приазовському районі (з державного бюджету надійшло ще 16,2 млн. грн..).  Крім того, 1,5 млн. грн. депутати направили з обласного бюджету на  газопровод до сіл Ботієво, Сьтроганівка і Бабанівка Приазовського району.

Систематичне відвідування районів області керівництвом і депутатами Запорізької обласної ради дозволяє отримати ґрунтовну базу для прийняття управлінських рішень.

DSC_8245 (Копировать) DSC_8244 (Копировать) DSC_8223 (Копировать) DSC_8213 (Копировать) DSC_8297 (Копировать) DSC_8000 (Копировать) DSC_7972 (Копировать) DSC_8067 (Копировать)