image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Бандити стали зухвалішими

Злочинці зухвало грабують домівки, коли люди знаходяться на днях народження чи інших урочистостях на сусідніх вулицях, або взагалі, вриваються до хат вночі

Мешканці району бояться за своє життя через збільшення випадків розбійних пограбувань приватних домівок. Про це говорили місцеві очільники під час засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради 1 серпня.

Боронити від злочинців нікому
На зауваження сільських голів та районного керівництва відповідав заступник начальника Мелітопольського відділу поліції Віктор Грижинку. Він розповів, що, на жаль, в поліції бракує спеціалістів.
— Район обслуговують 11 дільничних офіцерів поліції, як ви розумієте, це дуже мало. Коли був райвідділ поліції, в нас їх було більше 30 разом з помічниками, у кожній сільській раді був свій дільничний, — виправдовувався він.
Представник поліції розповів, що за шість місяців 2018 року до правоохоронців надійшло майже 4 тис. заяв від селян. А за 314 кримінальними подіями проводиться досудове розслідування. Розкрито 105 злочинів.
— Розкрито три факти умисного вбивства, двом особам повідомлено про підозру. Не розкритим залишається вбивство чоловіка, труп якого ми знайшли в річці Молочній. З дев`яти випадків спричинення тілесних ушкоджень, за шістьма фактами повідомлено про підозру, три не розкрито, — звітував Віктор Грижинку.
Складно знайти свідків
І хоча найбільш резонансні події, такі як вбивства людей, в поліції розслідують оперативно, загальні результати не задовольняють жителів сіл. Бо населені пункти раз по раз сколихують зухвалі злочини: домівки грабують, коли люди перебувають на днях народження або інших урочистостях на сусідніх вулицях, або злочинці, взагалі, вриваються до хат вночі, коли сім`ї знаходяться вдома.
Так, нещодавно у Новгородківці людям довелося вистрибувати з вікон, щоб втекти від розбійників. А за останні роки від грабіжників постраждало чимало сільгоспвиробників, у яких обкрадали домівки та навіть крали врожай. Але в більшості випадків за ці злочини нікого не покарали. А Семенівський сільський голова Андрій Єрмоленко розповів: йому відомі факти про зникнення відеодоказів за деякими кримінальними справами, на яких було чітко видно крадіїв.
На це Віктор Грижинку заявив, що про факт зникнення доказів він дізнався щойно і зазначив, що із кожною справою необхідно розбиратися в індивідуальному порядку. Він зауважив, що у випадках з розбійними грабунками проблема полягає в тому, що неймовірно складно знайти людей, які згодні свідчити. Тому розслідування заходить в глухий кут.
В свою чергу голова районної ради Олександр Мордик наголосив, що люди бояться за своє життя, бояться вночі лишатися вдома, не можуть спокійно спати і закликав якомога швидше виправити складну ситуацію.
Поліцейські звітуватимуть
Голова райдержадміністрації Сергій Селевич розповів, що для покращення криміногенної ситуації в районі розробляється низка заходів, а представники поліції будуть звітувати на щотижневих нарадах у голови райдержадміністрації та проводитимуть спільні з владою прийоми громадян. Також Сергій Селевич закликав сільських голів для забезпечення громадського порядку встановити камери спостереження. наприклад, на в`їздах до сіл та на центральних вулицях.
У підсумку емоційного спілкування районні очільники висловили сподівання, що обговорені проблеми не залишаться лише на папері,а в роботі правоохоронних органів будуть реальні позитивні зрушення.