image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Державному навчальному закладу «Мелітопольське вище професійне училище» — 75 років!

Державний навчальний заклад «Мелітопольське вище професійне училище» — один із старійших навчальних закладів професійно-технічної освіти Запорізької області та міста Мелітополя.

Історія навчального закладу така ж насичена, як і історія країни. У 1930 році при артілі «Перемога» (сьогодні це Мелітопольський моторний завод) були організовані курси технічного навчання спеціальностям: формувальники, ливарники, ковалі, токаря. У 1932 році технічні курси були реорганізовані у фабрично-заводське учнівство (ФЗУ), а в 1940 році наказом Президії Верховної Ради СРСР «Про державні трудові резерви» ФЗУ було перейменоване в ремісниче училище №3 (РУ №3). Під час Великої Вітчизняної війни училище було евакуйоване до Кемеровської області, а випускники училища билися на фронтах, наближаючи довгоочікувану перемогу. Вищими нагородами Героїв Радянського Союзу нагороджені випускники училища Деменков С.В., Середа П.С., Одинець П.Т.

У жовтні 1943 року, коли Мелітополь був звільнений від німецько-фашистських загарбників, з 18 листопада 1943 року РУ-3 відновило свою роботу в місті за адресою вул. Карла Лібкнехта, 193.

Першим учням голодно і холодно було займатися: замість парт і стільців використовувалися дошки, покладені на цеглу. Для роботи — один токарний верстат, який приводили в дію 4-5 осіб, електрики не було зовсім, 5 слюсарних лещат і кузня на два горни. Але не дивлячись на важкі часи, хлопці вчилися, до того ж брали активну участь в культурному і спортивному житті училища і міста. РУ-3 готувало фахівців будівельних і заводських професій: каменярів, електриків, ливарників, слюсарів-ремонтників.

У 1958 році РУ-3 було перейменоване в міське професійно-технічне училище №10. Базовим підприємством училища став Мелітопольський моторний завод.

У 1984 році училище переїхало в новий навчальний комплекс з прекрасно обладнаними майстернями, лабораторіями, просторими аудиторіями, спортивним і актовим залом, гуртожитком. Саме за цією адресою (вул. Лютнева, 194) знаходиться навчальний заклад в даний час.

З 1986 року в училище введено нову спеціальність – швачка, базовими підприємствами стали фабрика пошиття одягу «Елегант», трикотажна фабрикою «Надія». ПТУ-10 готувало кадри для моторного заводу, швейної і меблевої фабрики.

В 2017 році Міністерство освіти і науки України прийняло рішення про реформування системи професійно-технічних навчальних закладів шляхом їх укрупнення та реорганізації.

Сьогодні училище являє собою об’єднану структуру трьох училищ Нового Мелітополя: колишніх № 10, 37,40.

Училище має в своєму розпорядженні прекрасну матеріально-технічну базу. Є слюсарні, верстатні і автослюсарні майстерні; лабораторії кулінарної справи, магазин-лабораторія, навчальний бар; майстерні швейного, трикотажного виробництва, навчальна перукарня «Конвалія».

Училище пишається своїми ветеранами-викладачами, майстрами виробничого навчання, випускниками, учнями, які своєю натхненною працею розбудовують місто, регіон, державу.

Колектив училища докладає багато зусиль для осучаснення процесу підготовки кваліфікованих та конкурентоспроможних робітничих кадрів, налагодження партнерських стосунків з виробництвами регіону, розширення  переліку професій, за якими здійснюється підготовка та перепідготовка кадрів.

23 листопада Державний навчальний заклад «Мелітопольське вище професійне училище» запрошує всіх своїх партнерів, друзів, випускників, колишніх працівників, колег на урочистості з нагоди святкування 75-річного ювілею навчального закладу.