image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Gроходить міжнародна акція «Запали свічку»

10:12 23.11.2018

Зустріч з Н.М. та П.К.Федченко

Протягом місяця, перед Днем ушанування пам’яті жертв голодоморів в Україні, з 23–24 жовтня до 23 листопада 2018 року проходить міжнародна акція «Запали свічку». До участі в цій акції долучилися учні Новомиколаївськоїзш І-ІІІ ст.

Довгожителі с. Новомиколаївка  Тетяна Сергіївна Сипко(1924 р.н.), Марія Захарівна Василенко (1925 р.н.),  Наталія Миколаївна та Павло Карпович Федченки(обоє 1928 р.н.) та Іван Іванович Остапенко(1929 р.н.) пережили лихоліття Голодомору 1932-33 рр та післявоєнного голоду в 1946-47 рр. Враховуючи їхній  поважний вік та стан здоров’я вихованці гуртка «Юні краєзнавці» БДЮТ відвідали їх вдома, подарували квіти і передали подарунки від підприємців Н.М.Шевченко, А.С.Вороніна та О.В.Радченко. Безпосередні свідки трагічних подій поділились з дітьми своїми  гіркими дитячими спогадами і кожен з них висловлював побажання: «Щоб таке горе більш ніколи не повторилось».

Гуртківці впорядковують ділянку біля пам’ятного Хреста

В шкільному музеї для учнів різних вікових груп проводяться тематичні екскурсії і серед матеріалів експозиції «Наше село в роки Голодомору 1932-33 рр» діти пізнають фото своїх прабабусь, яким пощастило вижити.  Вихованці гуртка «Юні музеєзнавці» знайомились із записами спогадів односельців про пережиті голодомори.  «Юні краєзнавці» ще з минулого року почали записи спогадів про голод 1946-47 рр. Нещодавно, після зустрічі зЛ.Я Гаращенко та А.К.Качуром,  фонди музею поповнились  ще двома записами спогадів про голодне післявоєнне дитинство.

2008 році в Новомиколаївці був встановлений пам’ятний Хрест жертвам Голодомору, який доглядають односельці та сільська рада. Долучаються до цієї справи і учні. Ось і минулого тижня гуртківці впорядкували прилеглу до Хреста ділянку та висадили багатолітні квіти.

Керівник музею та гуртків Надія Хавер