image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Делегати Курултаю зібралися на конференцію

12 листопада у місті Києві відбулася конференція, на яку з’їхались делегати Курултаю. Від Мелітополя були присутні Лейла Ібрагімова і керівник кримськотатарського товариства “Азат” Рідван Ібрагімов, які стали свідками того, як демократично вирішує ті чи інші проблеми кримськотатарський народ.

Головна проблема полягає в тому, що вже добігає кінця термін дії Курултаю, делегати якого були обрані в 2013 році. Коли депутати збиралися наприкінці березня 2014 року, вже сталася окупація Криму, але ніхто ще не знав, що буде так, як буде. На сьогодні немає можливості провести наступні вибори і обрати нових чи підтвердити тих делегатів, які існують. Саме тому й була проведена ця конференція.

В Києві зібралися 76 делегатів і близько 50 гостей конференції (на момент дії Курултаю 6 скликання було обрано 248 делегатів).

— Шестеро з них, на жаль, вже померли, інші в переважній більшості живуть на території Криму, і, на жаль, багато хто не зміг приїхати за тих чи інших обставин, — розповідає Лейла Ібрагімова. — Під час повернення були проблеми з тими людьми, які приїхали на конференцію з Криму і поверталися додому. Їх затримали, ставили їм незручні запитання, довго тримали і т. д. Таким чином, на порядку денному конференції було вирішити, як діяти, які треба внести правки до регламенту, щоб якимось чином далі можна було працювати.

— Треба зрозуміти, що конференція не вирішує проблем Курултаю, — зауважила Лейла Ібрагімова. — Курултай сам повинен зібратися і вирішити, але треба підготувати питання і шляхи вирішення проблем. Тому було прийнято рішення зібрати матеріали і надати можливість Меджлісу підготувати питання, які ми будемо обговорювати. Були прийняті звернення до самих делегатів, які не змогли прибути, щоб вони мали змогу ознайомитися з тим, про що йшлося на конференції, і погодитись чи не погодитись.

— Ще одне питання, дуже болісне. Хочу підкреслити, що Курултай — найдемократичніше зібрання, яке існує. Це інституція, яка була започаткована ще Номаном Челебіджиханом на початку 20 ст., що все ми вирішуємо колегіально і демократично. На жаль, є депутати Курултаю, які пі-шли на співпрацю з окупаційною владою, і саме про них, які співпрацювали, висували свої кандидатури на незаконних виборах, які були, теж було сказано. Ми не можемо на них якимось чином вплинути чи викреслити, але всі повинні знати, що серед 248 делегатів є десь 18 осіб, які стали співпрацювати. Це питання було також винесено конференцією до обговорення.

Іншим, приємним моментом, стало вітання лідера кримськотатарського народу з 75-річчям. Мустафу Джемілєва делегати конференції вшановували наступного дня. Конференція прийняла рішення на початку 2019 року знову зібратися і послухати, що підготувала робоча група до обговорення. Після цього буде вирішуватись питання, як працювати далі.