image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Туберкульоз не відступає

24 березня — Всесвітній день боротьби із туберкульозом — небезпечною хворобою, яка викликається бактерією та швидко розповсюджується серед населення повітряно-крапельним шляхом. Захворіти на цю недугу може будь-хто: незалежно від статі, віку чи соціального статусу.

Щороку кількість хворих більшає

Про це розповіла заступник головного лікаря районного центру первинної медико-санітарної допомоги Яна Мандич. Вона наголосила, що кожного року в Мелітопольському районі фіксуються нові випадки зараження туберкульозом. У 2018 зареєстровано понад 50 нових випадків недуги серед мешканців району, зокрема, захворіла одна дитина.

Найчастіше хвороба вражає легені, але є не легенева форма , яку виявити досить важко. Крім органів дихання, найчастіше недуга вражає лімфатичні вузли та кістки.

Особливо сприйнятливі до туберкульозу люди з послабленим імунітетом та інші категорії населення, які входять до так званої групи ризику: ті, хто проживає із хворим на туберкульоз, ВІЧ-інфіковані, громадяни, які не повноцінно харчуються, ті, хто часто подорожує в інші країни, медичні працівники.

Важлива профілактика

Щоб вчасно виявити туберкульоз, дорослим необхідно проходити процедуру флюорографії раз на два роки, а у разі підвищеної небезпеки захворіти — один раз на рік.

У дітей недугу виявляють за допомогою проби МАНТУ, її відхилення від норми є приводом звернення до фтизіатра, який, при необхідності, призначить адекватне лікування.

Надійним захистом від хвороби є вакцинація, яку роблять в перші дні життя дитини. Але наразі непоодинокі випадки, коли батьки відмовляються від процедури. Лікарі таку поведінку називають безвідпові-дальною.

— Мотивують вони (батьки) це тим, що начебто вакцини не діють, шкодять імунітету або неякісні. Хоча, у всьому світі доведено — вакцинація є єдиним шляхом захисту людини від смертельно небезпечних інфекцій, — зазначила Яна Мандич.

Тривожні сигнали організму

Ознаками туберкульозу є кашель, який триває понад два тижні і супроводжується іншими симптомами.

— Підвищення температури тіла до 37- 37,2 градуса, втомлюваність, підвищена пітливість, особливо вночі, біль у грудній клітині. Все це має насторожити людину, — наголосила Яна Мандич.

У разі виявлення таких ознак необхідно відразу звернутися до сімейного лікаря, який направить хворого на додаткові обстеження.

Слід наголосити, що лікування туберкульозу в Україні безкоштовне. Якщо пацієнт не має відкритої форми хвороби, тобто не розповсюджує бактерії, то він отримуватиме медичну допомогу в домашніх умовах.

Медики підкреслюють: чим раніше виявлений туберкульоз, тим успішніше лікування. Якщо ж пацієнти відмовляються приймати препарати, то, скоріше за все, хвороба призведе до смерті.