image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Фініш освітнього курсу «Ділова українська мова та культура спілкування»

Протягом травня – червня 2019 року на базі бібліотеки ім. М. Лермонтова тривав 18-годинний освітній курс «Ділова українська мова та культура спілкування».

Керівник проєкту, голова БО «Соціальний фонд» Любов Кучина закцентувала увагу на пріоритетному значенні для країни освіти дорослих, а тим більше – вивчення державної мови для нашого південного російськомовного регіону. Саме людям з інвалідністю часто доводиться звертатися до владних установ, де вони стикаються з проблемою оформлення офіційної документації. Для задоволення цієї освітньої потреби БО «Соціальний фонд» у партнерстві з Представництвом DVV International Ukraine за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини запустила такий важливий освітній курс.

Бажання вивчати українську мову поєднало 40 учасників двох інклюзивних груп – представників Мелітопольської міської організації людей з інвалідністю та Товариства людей з інвалідністю «Джерело», а також зацікавлених містян –лікарів, освітян,бухгалтерів та ін. Оскільки якість навчання залежить від рівня фаховості тренера, організатори запросили досвідченого педагога, кандидата філологічних наук Ольгу Бабакову.

Охочі до неформальної освіти відвідали 6 занять, де розглянули Закон про мову, дізналися про стилі сучасної української літературної мови, поглибили знання з морфологічних, синтаксичних, орфоепічних, орфографічних і лексичних норм, ознайомилися з оформленням ділової документації та етикетом ділового спілкування.Особливий інтерес викликало «правило дев’ятки», пароніми та відео про наголос, правила щодо закінчення  іменників у кличному  відмінку, непрості варіанти відмінювання числівників.

Мінілекції змінювалися діловими мовознавчими іграми «Чарівне коло», «Я – перекладач», «Ми редактори», «Цього тижня вразило», «Ховрашки», що сприяло активізації процесу навчання.Як годиться, слухачі отримували домашні завдання, але не для оцінки знань, а заради досягнення мети – вдосконалити мовленнєву компетентність. Після кожного заняття проводилася рефлексія, під час якої учасники висловлювалися щодо високої якості тренінгу.

smartcapture

Фінальне заняття проходило у форматі дебатів на актуальні соціальні та пріоритетні для учасників теми. Дебатуючи, дорослі слухачі захоплювалися змістом і демонстрували підвищенийрівень знань державної мови. Як приємний бонус кожний старанний «студент» отримав сертифікат.

Дякуємо учасникам за сумлінне навчання, а колективу Централізованої міської бібліотеки ім. Лермонтова – за  гостинність на затишній локації.

Освітня програма «Інклюзивна майстерня 3D демократії – думаємо, діємо, досягаємо» виконується за проектом «Інклюзивна майстерня демократичного діалогу», яку реалізує БО «Соціальний фонд» у партнерстві з Представництвом DVV International Ukraine у межах проєкту «Регіональні голоси – громадянська освіта дорослих для розширення прав і можливостей локальних громад  в Україні та Білорусі» за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини AuswärtigesAmt#CivilSocietyCooperation #AuswärtigesAmt Громадська спілка «Українська асоціація освіти дорослих»