image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Несумлінні аграрії масово палять стерню

Поля та лісосмуги Запорізької області охоплені вогнем, щодня рятувальники гасять від 50 до 130 пожеж.

Про це під час зустрічі з сільгоспвиробниками Мелітопольського району повідомив начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України у Запорізькій області Євген Водоп’янов. Він зауважив: підрозділи пожежної охорони цілодобово виїжджають на тушіння пожеж на відкритих територіях. Щодо Мелітопольського району, то впродовж червня-липня тут зафіксована 71 пожежа.

Найчастіше пожежники виїжджали на території Терпіннівської, Костянтинівської та Вознесенської сільських рад. У червні горіли поля з посівами. Дедалі частіше фіксуються і випадки умисних підпалів стерні.

Тож саме з метою донести цю інформацію і запобігти масовому випалюванню стерні у районі, до сільгоспвиробників звернулася низка місцевих керівників на чолі із заступником голови Запорізької облдержадміністрації Олександром Бабаніним та районні очільники.

Присутні ж аграрії наго лошували, що більш-менш крупні підприємства в основному пожежі гасять, а спалюють стерню несумлінні господарі та невеликі фермерські господарства.

— Останнього тижня ми загасили дуже багато пожеж. І цвинтар горів. Підпалюють, приїздимо на поле, поле горить, нікого немає. Підпалив і втік. Які заходи впливу на них? Ось згоріла лісосмуга, починаємо розбиратися, ніхто нічого не знає, хоча є фермер, є конкретне поле, всі все знають. А як на нього вплинути? — обурився приватний підприємець Олександр Кудикін.

На це Олександр Бабанін зазначив: за такі випадки мають нести відповідальність саме ті аграрії, які працюють на цій землі, ті фермери, у кого вона у власності чи оренді. Всі випадки загорянь необхідно фіксувати документально та викликати на місце поліцію.

А голова обласної Асоціації фермерів Анатолій Довгань підкреслив, що не завжди шкоду спричиняють фермери, і попросив не робити таких загальних заяв.

Голова Мелітопольської районної ради Олександр Мордик зауважив: те, що підпалюють саме стерню, сумнівів не- має. Він впевнений: відповідальність за такі дії має бути суворішою.

На необхідності документально фіксувати випадки загорянь наголосив і голова райдержадміністрації Сергій Селевич.

У підсумку зустрічі були надані доручення щодо уточнення інформації про наявність на територіях водоймищ для забору води рятувальниками та прийнято рішення провести комісію щодо вкрай небезпечної ситуації зі спаленням стерні.