image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Щодо вимог до документів, які подаються нотаріусу для вчинення нотаріальноі діі

Чи траплялося з вами таке, що ви приносили до нотаріуса необхідні документи для оформлення, і раптом з’ясовували, що вони не підходять, і нотаріус їх не приймає? Це означає, що документи потрібно відновлювати, переоформляти, а це втрата часу і грошей. І часто буває вже катастрофічно пізно щось робити. Щоб з вами не сталися такі неприємності, ми розповімо вам про те, чому і в якому разі нотаріус може не прийняти ваші документи.

За Законом України «Про нотаріат» (ст. 47) до документів, які пред’являються для здійснення нотаріальних дій, ставляться чіткі вимоги.

По-перше, всі документи повинні бути написані чітко і зрозуміло. Дати, які стосуються змісту документа, хоча б один раз мають бути прописані словами. А назви юридичних осіб та їх ідентифікаційний код за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань пишуться без скорочень та з зазначенням їх місцезнаходження.

Імена, прізвища, по батькові фізичних осіб, їх місце проживання та ідентифікаційний номер за даними Державного реєстру фізичних осіб-платників податків (крім уповноважених представників юридичних осіб) повинні бути написані повністю. У випадках, передбачених законом, вказується також їх дата народження.

Крім цього, не приймаються документи, які не відповідають вимогам законодавства або містять відомості, які принижують честь, гідність або ділову репутацію фізичної особи. Те саме можна сказати і про документи, які мають підчищення або дописки, закреслені слова чи інші не обумовлені виправлення, документи, тексти, яких неможливо прочитати внаслідок пошкодження, а також написані олівцем. Всі виправлення в документах обов’язково повинні бути застережені. В деяких документах (наприклад, державні акти про право приватної власності на землю, що видавались сільськими радами) виправлення взагалі законодавством не передбачені.

Якщо документи, що подаються нотаріусу, викладено на двох або більше аркушах — вони повинні бути прошиті таким способом, який унеможливлює їх роз’єднання без порушення цілісності, і також пронумеровані.

Тобто, якщо ви подаєте документи на аркушах, які скріплені скріпками або прошиті, але нитки, що скріплюють листи, порвалися, то нотаріус їх у вас прийняти не зможе.

 

Окремо зупинимося на паспорті, основному документі, що посвідчує особу людини. У постанові Верховної Ради України «Про затвердження Положення про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон» чітко прописано, який вигляд повинен мати паспорт і які в ньому допускаються позначки.

Зокрема, допускаються позначки на 10 сторінці про сімейний стан громадянина /громадянки. На 11-16 сторінках ставляться відмітки про реєстрацію постійного місця проживання.

На прохання громадянина на 7-9 сторінках можуть бути проставлені відмітки про дітей, групу крові, резус-фактор, згоду або незгоду на посмертне донорство анатомічних матеріалів. Все це робиться на підставі відповідних документів.

Інші позначки, не передбачені цим положенням або іншими законодавчими актами України, робити в паспорті забороняється.

Так, не можна ставити у внутрішньому паспорті штампи про перетин кордону, реєстрацію місця проживання за кордоном або реєстрацію оформлення виду на проживання за кордоном.

Також не приймаються для вчинення нотаріальної дії паспорти, в яких не вклеєне фото особи по досягненню 25-річного та 45-річного віку. Для вклеювання фото без штрафу надається один місяць. Але навіть протягом цього терміну паспорт вже недійсний і не може бути прийнятий для встановлення особи під час вчинення нотаріальної дії, доки не буде вклеєне необхідне фото. На сьогоднішній день наслідком пропущення встановленого законодавством місячного строку для вклеювання фото є отримання особою паспорта у вигляді ІD-картки.

Не витрачайте свій час і гроші, подбайте заздалегідь про відповідність документів всім вимогам законодавства!

К.Ю. Рій, приватний нотаріус Мелітопольського міського нотаріального округу