image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Ринок землі: привід для тривоги?

Аграрії Запорізької області не на жарт занепокоєні ініціативою влади країни щодо продажу земель. Свої сумніви та власний погляд на ситуацію вони оголосили під час зустрічі в Таврійському державному агротехнологічному університеті ім. Д. Моторного 20 вересня.

Умови продажу мають бути прозорими та зрозумілими

На заході були присутні сільгоспвиробники з декількох районів області, а також очільники аграрних громадських об’єднань. Так, голова обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників Анатолій Довгань вважає, що наша країна ще не готова до таких кроків.

— Ми проти продажу землі. З якої причини? Я повинен бути впевнений, що мої онуки, правнуки будуть жити на своїй землі, ходити по своїй землі. Вона (земля — прим. автора) повинна бути українська, а не ізраїльська або німецька, або англійська, — впевнений аграрій.

Один із прийнятних варіантів продажу землі для аграрія є такий, щоб її купували саме органи місцевого самоврядування.

— Землею повинні розпоряджатися ті органи влади, які тут, на місцях. Треба дати гроші в ОТГ, щоб вони закуповували землю. У тих, хто хоче її продати, і щоб це ОТГ жило з цієї землі, тобто надавала її в оренду і поповнювала за рахунок цього місцевий бюджет, — поділився своїм баченням ситуації Анатолій Довгань.

Були серед присутніх й ті, хто визнавав: земля вже є об’єктом товарообігу.

— Земля — товар і це є факт і земля є власністю наших пайщиків, наших людей. Люди повинні мати право нею розпоряджатися, — вважає голова фермерського господарства «Таврія — Скіф» Олег Каліман.

Та при цьому сільгоспвиробники впевнені: навіть, при діючому ринку землі мають бути захищені саме інтереси українців.

— Але те, що ринок землі повинен бути упорядкованим, повинні бути прозорі правила гри і те, що земля є надбанням нашої держави, і вона повинна залишитись цим надбанням держави Україна — це факт. І те, що власниками повинні бути українці, — каже голова ФГ «Таврія — Скіф».

Мають врахувати думку аграріїв

Голова обласної організації «Аграрний союз України» Анатолій Тиховод оголосив, що наразі в країні організовано рух «Ні — безвідповідальному продажу землі».

Він та інші колеги вважають — теперішня ситуація в державі не сприяє формуванню прозорого ринку землі.

Анатолій Тиховод також зауважив, що свого часу сільгоспвиробники України взяли на свої плечі чималу відповідальність і почали працювати на землі після розпаду колгоспів, коли сотні тисяч гектарів вкривали самі бур’яни. Багато з них змогли досягти чималих здобутків, а колись занедбані поля перетворилися на родючі сільгоспугіддя. Саме тому аграрії вважають, що керівники держави мали б прислухатися до їх думки.

Під час обговорення ринку землі висловлювалися думки про те, що все ж сам народ має прийняти рішення.

— Якщо ми йдемо і хочемо йти по шляху громадянського суспільства, влада не може вирішувати ці питання одноосібно, тому що, згідно Конституції, земля належить народу України і тому, як і було обіцяно народу України, треба провести Всеукраїнський референдум і на ньому визначитись. І не просто на референдумі голосувати «продавати» чи «не продавати», а конкретно по пунктам: що робити з державними землями, що робити з приватною землею, що роботи з землею Аграрної академії наук?,- запропонував Анатолій Тиховод.

Під час заходу також лунали заклики до аграріїв об’єднати зусилля, щоб влада та законотворці прислухалися до думки тих, хто безпосередньо працює на українській землі.