image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Пам’ятають героїв штурму лінії «Вотан»

16:14 01.11.2019

Букети квітів та безмірну кількість теплих слів подарували ветеранам Другої світової війни під час урочистостей, присвячених 76-ій річниці визволення Мелітопольщини від фашистських загарбників. Традиційно святкування визначної дати відбулося біля села Мордвинівка у місці прориву радянськими військами німецької лінії оборони «Вотан».

На очі наверталися сльози

На Мелітопольщині залишилося дуже мало ветеранів, яким би стан здоров’я дозволив прийти на мітинг, але все ж були й ті, хто спромігся бути на цьому заході. Серед них — ветеран війни з Мирного, учасник Другої світової війни Володимир Капітонов, який наголосив: перемога далася нелегко, з фронтів не судилося повернутися тисячам наших солдатів. Він зазначив, що діяльність жінок під час війни була неоціненною.

— Це історичний день — друге народження Мелітопольщини! Дуже тяжко дісталася перемога, 87 бійців отримали звання Героя Радянського Союзу за визволення Мелітополя. Під час війни всього було 67 двічі Героїв Радянського Союзу, з них — чотири жінки. Половина перемоги досягнута жіночими руками. Жінки під час війни були з нами і в небі, і на морі, і на землі. 500 професій заборонено займати жінкам, але вони всю цю роботу виконували. І велика подяка їм за це, — сказав ветеран війни.

Учасник бойових дій Другої світової війни Геннадій Цисс, у якого під час згадки про війну на очі наверталися сльози, пригадав, що пішов на війну добровольцем у 17 років та радів можливості захистити Батьківщину. Ветеран війни також звернувся до юнаків з проханням не ухилятися від виконання обов’язку захищати Батьківщину.

— Щоб не говорили, що у них печінка або селезінка болить, треба йти добровольцем, захищати Україну, гідно виконувати свій військовий обов’язок, — наголосив Геннадій Цисс.

Дякували визволителям за подвиг

Мешканці Мелітопольщини привітали один одного зі святом та висловили сивочолим визволителям слова глибокої поваги та вдячності за здобуту перемогу. Також вони бажали нашій країні усіляких гараздів.

— Я з сім’єю тут буваю, онуків своїх приводжу. Це дорого, це наша історія, її не можна забувати. Наші діди та прадіди відважно воювали у цій війні. Тому цей день для кожного є особливим, — наголосив воїн-інтернаціоналіст Валерій Мельничук.

Зі словами глибокої вдячності усім, хто відважно воював на фронтах Другої світової війни, витримав роки окупації та відроджував рідний край, звернувся голова райдержадміністрації Сергій Селевич.

— Ви є для всіх взірцем мужності, відваги та любові до Батьківщини. Подвиги наших дідів та прадідів будуть вічно живі в пам’яті, — наголосив районний очільник.

А голова райради Олександр Мордик констатував: якщо б хвилиною мовчання вшанували кожного, хто загинув під час визволення Мелітопольщини, це мовчання тривало б більше місяця. Районний очільник подякував ветеранам війни.

— Дякуємо, що ви з нами, у нас є велика можливість повчитися у вас, як любити землю, свою країну, — додав він.

До ветеранів також звернулися народні депутати України Сергій Мінько та Володимир Крейденко.

А голова Мелітопольської районної організації ветеранів війни, праці та дітей війни Тамара Селезньова звернулася до молодого покоління із закликом берегти пам’ять про подвиг визволителів.

Традиційно на знак пам’яті та поваги, до підніжжя меморіалу присутні поклали живі квіти та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчан- ня. Яскравим завершенням заходу стало виконання гімну України в акапельному варіанті, під час цього у небо пустили сотню синіх та жовтих повітряних кульок — у пам’ять про героїв, які визволили наш край від нацистської окупації.