image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Дмитро Хлистун, Новобогданівський сільський голова: Стратегія розвитку опирається на сильні сторони громади

Дмитро Хлистун презентував депутатам та виконкому стратегію розвитку Новобогданівської ОТГ на найближчі сім років

В наш час перед новоствореними об’єднаними територіальними громадами Мелітопольщини життя ставить серйозні виклики. Особливо це стосується першопроходців в районі — мешканців і керівництва Новобогданівської ОТГ. Тут є можливість опиратися тільки на власний досвід і власне відчуття того, як діяти найліпшим образом.

Звісно, з приводу деяких питань виникають різні думки щодо їх вирішення. Так було і при підготовці «Стратегії розвитку Новобогданівської об’єднаної територіальної громади на 2020 — 2027 роки», яку сільрада затвердила 13 лютого 2020 року. Очільники громади вважають, що розроблення та прийняття Стратегії є дуже важливим кроком на шляху становлення та розвитку ОТГ. Як розроблялась Стратегія, які перспективи відкриваються при її втіленні в життя, які головні напрями, пріоритети, стратегічні цілі, завдання покладені в основу стратегічного розвитку? На ці та інші питання редакції «Новий день» дав відповіді Новобогданівський сільський голова Дмитро ХЛИСТУН.

— Дмитро Петрович, яка необхідність була в розробці та прийнятті Стратегії?

— 2020 рік — останній рік реформування органів місцевої влади. Багато розмов ведеться на місцевому та державному рівні про спроможність створених об’єднаних територіальних громад. Виникають важливі питання. Чи зможуть в новостворених громадах надавати всі необхідні послуги мешканцям? Наскільки достатня фінансова спроможність громади утримувати бюджетні заклади? Чи є перспективи у щойно створеної громади? Які цілі, пріоритети, напрямки, стратегічні та операційні завдання розвитку громади? Відповіді на ці питання дає Стратегія. Цей документ повинен стати настільною книгою сільського голови на найближчі п’ять років. Стратегія дасть можливість залучати різноманітні проекти. І не тільки місцеві, а і регіонального розвитку (обласного, державного, міжнародного рівня).

— Як розроблялась Стратегія?

— Стратегія розвитку громади розроблялась в декілька етапів. На першому етапі була створена робоча група, куди увійшли депутати, члени виконавчого комітету, керівники бюджетних, комунальних закладів, організацій, підприємств, учнівська молодь, приватні підприємці, працівники апарату сільської ради, науковці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. Робоча група відпрацювала план стратегічного розвитку, напрямки, пріоритети, стратегічні цілі, завдання стратегії.

На другому етапі було проведено соціально-економічний аналіз, порівняльні переваги, виклики та ризики, що враховують специфіку нашої громади. Провели аналіз регіонального потенціалу, сильні та слабкі сторони, зовнішні загрози.

Виходячи із аналізу, було визначено стратегічне бачення, загальну мету розвитку, сформовані стратегічні та операційні цілі із відповідними завданнями, як мінімум, на найближчі п’ять років.

— Що дала Вам співпраця з Таврійським державним агротехнологічним університетом у розробці Стратегії?

— Якщо основні дані характеристики громади були підготовлені спеціалістами сільської ради, то аналіз факторів розвитку економіки Новобогданівської ОТГ, аналіз сильних та слабких сторін, можливостей та загроз розвитку проаналізували науковці університету. І ось, базуючись на результатах аналізу, ми обрали та запропонували дві головні сфери розвитку нашої ОТГ. По-перше, створення конкурентноспроможньої економіки громади. По-друге — формування в громаді умов задля комфортного проживання та розвитку. Було сформоване головне бачення майбутньої громади: економічно сильної, інвестиційно привабливої території з розвинутим сільським господарством у поєднанні із промисловістю на основі інноваційних технологій. Громада активних людей та потужного підприємницького сектору.

— В сучасних умовах це більш схоже на недосягнені мрії. Чи дійсно в найближчі роки Новобогданівська ОТГ може стати інвестиційно привабливою територією, з розвинутим сільським господарством у поєднанні із промисловістю?

— Я би не назвав це захмарними мріями. Бо наші плани засновані на логіці чітких і зрозумілих розрахунків. Новобогданівська ОТГ — одна із небагатьох, а, можливо, єдина із сільських об’єднаних громад регіону, що має промисловий потенціал. Якщо проаналізувати структуру зайнятості населення нашої громади, то 37,4% населення зайнято в промисловості, у сільському господарстві — 34,5%. Громада має неабиякі сильні сторони. Можна назвати, як приклад, сприятливі природно-кліматичні умови, які дозволяють розвивати аграрний потенціал (рівний рельєф, родючі чорноземи, велика річна кількість сонячних днів, є можливість зрошення), доступність залізничного та автомобільного транспортного сполучення, наявність вільних земельних ділянок, об’єктів нерухомості для залучення інвестицій.

— Але ж, як кажуть, під лежачий камінь вода не тече. І сильні сторони треба вміло використовувати.

— Так, згоден. Отже, визначивши сильні сторони, маємо можливість визначитись і з стратегічними напрямами та завданнями. Серед основних можу назвати такі, як залучення інвестицій з метою виробництва відновлювальних джерел енергії (енергії вітру, сонця, біоенергетики), здача в оренду, продаж вільних земельних ділянок та приміщень, розвиток переробної промисловості сільськогосподарської продукції, розвиток інфраструктури ОТГ та підвищення якості і кількості адміністративних послуг, покращення послуг закладів освіти, охорони здоров’я, культури, розвиток придорожнього сервісу, і таке інше. Все це далеко не повний перелік завдань, які покладено в основу Стратегії і які нам необхідно втілити в життя в найближчі п’ять років. Ми усвідомлюємо, що перед нами не тільки широкі перспективи, але й складні виклики. І тому права на помилки майже не маємо. У нас є міцна, злагоджена команда відповідальних людей, добрих фахівців, ентузіастів, підтримка мешканців. Тому є впевненість, що все задумане вдасться виконати.