image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Чи вдасться врятувати сільські медзаклади?

16:44 11.03.2020

Доля Терпіннівського терапевтичного відділення № 2 Центральної районної лікарні досі залишається в тумані. Про це йшла мова, і коли 5 березня в Мелітопольській районній раді сільські голови та представники ОТГ розглянули питання про створення відділення Територіального центру на базі Терпіннівського терапевтичного відділення № 2. У нараді також взяв участь голова Мелітопольської райдержадміністрації Володимир Цап.

Це був вже не перший розгляд цього питання на засіданнях координаційної ради. Проте і цього разу не було прийнято ніякого певного рішення. На думку голови районної ради Олександра Мордика, каменем, через який кожного разу спотикаються члени ради, є фінансування. Та за результатами наради стало ясно, що це, швидше, розмір фінансування. І хоча Олександр Мордик на самому початку заявив, що він хотів би, щоб в цьому питанні була поставлена крапка вже зараз, остаточне рішення так і не було прийняте.

Терпіннівське відділення буде закрито, і персонал 6 березня було попереджено, що 7 травня відділення припиняє свою роботу. Таким чином, є лише 2 місяці на прийняття рішення та організацію роботи центру. Зараз там є 8 пацієнтів, лише 1 з яких — за медичними показаннями. Це мешканці сіл Терпіннівської, Астраханської, Новгородківської сільських рад та с. Промінь.

До початку обговорення голова райради розповів про свої враження від поїздки в Якимівку, де вже працює аналогічне відділення. Якимівський терцентр було передано до створеної Якимівської громади. Зараз там є 26 пацієнтів, яких обслуговує 13 чоловік персоналу. За минулий рік вони витратили на утримання 1 млн. 600 тис. грн. Фінансується цей центр за рахунок 3 джерел: 75% пенсій пацієнтів, які складають близько 300 тис. грн., кошти громад та благочинної допомоги. Два пацієнти, які мають родичів, утримуються за їх кошт. Утримання однієї людини коштує близько 7 тис. грн. на місяць.

Для Терпіннівського центру був проведений розрахунок і доведені дані щодо утримання центру. Штатний розклад включатиме 14 чоловік за Якимівським прикладом та правилами для установ такого типу. Але оскільки спочатку центр буде ще не укомплектований пацієнтами, то всі громади будуть робити свій пропорційний фінансовий внесок в його утримання.

Представники громад і сільрад погодились, що центр потрібен району та не були згодні з такими цифрами і, зокрема, зі штатним розкладом. Тому була висунута пропозиція створити приватну або комунальну установу, яка не буде настільки обмежена правилами. До наступного засідання будуть зроблені нові розрахунки, і, сподіваємось, рішення таки буде прийняте.