image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Нові умови потребують нового підходу

В попередньому номері «НД» ми вже писали, що під час карантину суттєво змінились умови і способи навчання у закладах освіти країни, терміни складання ЗНО були змінені, і навчальний рік подовжено до 1 липня. На прохання читачів більш докладно розповімо про новації у навчанні в цей складний час.

Телебачення

З понеділка, 6 квітня, на українських телеканалах стартував проект «Всеукраїнська школа онлайн». Програма проекту розрахована на школярів з 5 по 11 класи, які зможуть дистанційно вивчати 11 предметів.

Проект став можливим завдяки спільним зусиллям Офісу президента України, Міністерства освіти і науки, комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, громадського союзу «Освіторія», а також 40 небайдужим педагогам, які погодилися стати вчителями для всієї країни.

— Завдання держави — забезпечити кожній дитині вільний доступ до знань … 40 педагогів з Києва на час карантину фактично стануть вчителями для всієї України … Прохання до батьків: слідкуйте за розкладом уроків, заохочуйте дітей до перегляду і приєднуйтесь до пізнавального контенту всією сім’єю , — заявив президент України Володимир Зеленський.

Транслюватимуться уроки з української мови, української літератури, історії України, всесвітньої історії, англійської мови, фізики, алгебри, геометрії, географії, хімії та біології.

За кожним класом закріплено телеканал або медіаресурс, який транслюватиме уроки для тих дітей, які з різних причин не мають можливості подивитися їх в Інтернеті. Уроки проходитимуть щодня з 10 години ранку, з понеділка по п’ятницю, до кінця карантину.

Так, за класами закріплені такі телеканали:

5 клас — Плюс-Плюс і 112 Україна

6 клас — ZOOM і News One

7 клас — ZIK

8 клас — Індиго і УНІАН

9 клас — Рада і UA: Культура

10 клас — UA: Перший

11 клас — М1

Також уроки можна буде подивитися на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки України в Facebook і YouTube.

На YouTube-каналі МОН в описі під кожним відео вчителі будуть залишати домашні завдання на закріплення теми, які учні зможуть зробити, щоб краще оволодіти матеріалом. Завдання будуть даватися за найбільш поширеними в країні підручниками. Посилання на електронні версії цих підручників можна буде знайти в описі під відео.

Організатори відзначили, що зйомки уроків відбуваються в Новопечерській школі Києва. У відеоуроці беруть участь українські зірки: ведучі, музиканти, актори, спортсмени і так далі. Вони відповідають на питання, вирішують завдання і проводять досліди разом з учителями. Організатори виступають із закликом: «Залишаємося вдома! Вчимося вдома!».

До слова, мелітопольські школярі та їхні батьки вже встигли оцінити всі принади навчання вдома: кожен навчальний заклад міста в Інтернеті виставляє завдання на тиждень, і діти їх виконують, відсилаючи роботи на електронні адреси вчителів чи на вайбер. За словами батьків, дуже складно пояснити нові теми з кожного предмета, допомогти дитині розібратися в задачах, прикладах, правилах, виконати всі завдання, сфотографувати або записати відео і відправити. Ось і настав той момент, коли діти в один голос заявляють, що дуже хочуть назад в школу за парти до рідних вчителів.

І якщо учні молодших класів не так завантажені, то старші діти в прямому сенсі слова цілими днями проводять за комп’ютерами. Ще важче організувати навчання дітей тим батькам, які під час карантину обрали дистанційну роботу.

Інтернет

В Мелітопольському управлінні освіти нам розповіли, що адміністрація та педагоги спланували навчання таким чином, щоб якомога менше було відставання у вивченому матеріалі. Більшість освітніх закладів міста органі-зували спільну роботу з уч-нями старших класів за допомогою Google Drive, який є ідеальним засобом для організації дистанційної роботи з учнями в рамках підготовки до ЗНО.

Вчителі використовують функцію спільного доступу до документа, створюють хмароорієнтоване навчальне середовище.

Вчителі міста також працюють на платформах «На урок», використовують відкриті ресурси з електронними підручниками, інтерактивні подорожі, екскурсії і виставки (https://ukrainewow.com, https://museums. authenticukraine.com.ua/ua/ ). За допомогою інформаційних ресурсів (https://kahoot.com, https://naurok.com.ua, https://miyklas.com.ua ) вони створюють тести, завдання, вікторини. Найбільш поширеним засобом спілкування з вчителем є учнівські групи в viber, telegram та електронні листи.

За словами заступника начальника управління освіти Галини Шиліної, вчителі мають автономію у виборі форм, методів, засобів навчання. Тобто кожен з них сам обирає ті ресурси, які зручні для більшості учнів класу.

Перший раз — у перший клас!

Відповідно до листа Міністрества освіти та науки України № 1/9-227 від 5 квітня 2019 року щодо прийому дітей до перших класів, у 2019 році строк прийому документів не може бути меншим 1 місяця (до 31 травня 2020 року). Тобто, якщо карантин закінчиться в квітні, то терміни прийому документів переноситись не будуть. Якщо ж карантин подовжать, то і термін прийому документів також буде збільшено.

Останній дзвоник

Як ми вже розповідали в попередньому номері, навчальний рік у школах закінчиться 1 липня, не пізніше. І цього року у зв’язку з карантинними заходами учнів 4 та 9 класів звільнено від підсумкової атестації. Вона відбудеться на підставі річного оці-нювання. Одинадцятикласники будуть складати ЗНО, яке відбудеться обов’язково.

Річне оцінювання вчителі проведуть за допомогою тестів та інших завдань.

— По закінченні складної епідеміологічної ситуації буде здійснюватися диференційований підхід до оцінювання знань, з урахуванням довготривалої перерви та зміни режиму навчання. Однак невиконання взагалі ніяких завдань, наданих вчителем, потребуватиме додаткового часу на подолання відставання матеріалу, — зауважила Галина Шиліна.

Тож і надалі спільні зусилля педагогів та школярів забезпечать засвоєння навчального матеріалу у належному обсязі.