image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Гуляння в парках залишається під забороною

Оголошений урядом України карантин мав тривати до 24 квітня. Але 22 квітня Кабмін прийняв рішення про його подовження до 12 травня. І це при тому, що в ряді міст відбулися акції протесту. Чим пояснюють посадовці свої дії?

«При ухваленні рішення ми спиралися на моделювання аналітиків НАН України та дані МОЗ, які свідчать, що пік захворюваності може настати на початку травня», — пише на своїй сторінці в Фейсбук прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Прем’єр розповів, що в уряду є чіткий план виходу з карантину. Він складається з 5 етапів. «Стартову точку цього плану ми називаємо «День К». Для його початку є дві умови. По-перше, якщо протягом 10 днів відсоток виявлених випадків захворювання у країні не змінюється або коливається в межах 5%. По-друге, лікарні заповнені пацієнтами з COVID-19 менш ніж на 50%», — пише пан Шмигаль.

До речі, під час прямого ефіру він навів дані, що зараз лікарні, до яких госпіталізують хворих на коронавірус, заповнені приблизно на 10 %.

За розрахунками уряду, «День К» має настати 12 травня. До цього часу уряд має поступово збільшити кількість тестувань (зараз цей показник зріс з 700 до майже 5000 досліджень на день), покращити забезпечення лікарень та медиків, запровадити систему Е-контролю за самоізоляцією як альтернативу обсервації (для низки громадян буде запропонований контроль за моделлю «Дія») та розробити нові соціальні стандарти (носіння засобів інди-відуального захисту, дотримання соціальної дистанції та постійна дезинфекція).

«Україна неодмінно повернеться до звичного ритму життя, але загроза, на жаль, найближчим часом не зникне. І ми разом з усім світом маємо навчитися жити за нових умов», — зазначив прем’єр-міністр.

Якщо все буде добре і епідеміологічна ситуація сприятиме, то 11 травня відкриють для гуляння парки і сквери. А також дозволять працювати магазинам непродовольчих товарів та деяким об’єктам побутових послуг. Можливо, будуть і інші пом’якшувальні заходи.

— Такі дії дозволять повернути частину людей на роботу та покращать, звісно ж, емоційне здоров’я українців, дадуть старт розігріву економіки, — додав під час прямого ефіру Денис Шмигаль.

Також він зауважив, що уряд не «включив стоп-кран» економіці країни. Основні експортоорієнтовані галузі працюють, як раніше. Обмеження торкнулися лише 6 галузей (транспорт, кінцеве споживання — бари, ресторани, розважальні заклади та ін.).

Будемо сподіватися, що карантин справді закінчиться за 20 днів. Це буде пов’язано з тим, наскільки активно пройшло святкування Великодня в країні. Але серед населення вже активно поширюється думка, що подовження карантину не потрібне і пов’язане перед усім з очікуваним святкуванням 1 та 9 травня. Владі буде набагато простіше, якщо всі заходи будуть заборонені.

У будь-якому разі попередні тижні завдали великого збитку малому підприємництву і пересічним громадянам. І для них жити без надходження коштів ще майже 3 тижні буде надто важко.