image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Місцеві вибори 2020: що потрібно знати

Цього року українців чекають чергові вибори – цього разу місцеві. Вони відбудуться 25 жовтня за новими правилами і на новій територіальній основі. Змінюються вимоги до кандидатів, кількість місцевих рад, вигляд бюлетеня для голосування і багато іншого. Про головне розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.

Нові правила 

Першою відмінністю цих місцевих виборів від попередніх буде те, що кількість місцевих рад значно зменшиться. Зокрема, через об’єднання територіальних громад і скорочення районів до 136.

Другою відмінністю є запровадження пропорційної системи, яка довгий час була вимогою активістів. У містах і громадах із більш як 10 тисячами виборців кандидати висуватимуться лише від партій. Голосувати доведеться за партію, а також за конкретного кандидата у ній, вписуючи його номер у трафарет поруч із назвою партії.

Від кожної партії буде мінімум 5 кандидатів. При цьому запроваджується ґендерна квота: двоє з п’яти кандидатів повинні бути іншої статі.

У менших громадах і селищах залишається стара мажоритарна система, однак округи будуть багатомандатними. Обиратись будуть не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

Оновились також правила балотування та реєстрації кандидатів. Зокрема, запроваджується цифровізація виборчого процесу.

«Тепер штаби отримають можливість онлайн-подавання документів, реєстрації кандидатів, довірених осіб та спостерігачів. Це передбачає усунення зайвого впливу людського фактору у виборчий процес», – прокоментувала заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

Варто зауважити, що оновлений виборчий кодекс передбачає заставу для кандидатів, а також дозволяє паралельне балотування до різних рад. Водночас закон забороняє прихований підкуп виборців під час агітації.

Прогнози експертів

Відповідно до опитування соціологічної групи «Рейтинг», 30% респондентів голосуватимуть за відому національну політсилу на місцевих виборах. Зараз серед партійних вподобань українців лідирує «Слуга народу» (28%), на другому місці «Опозиційна платформа – За життя» (16%), на третьому – «Європейська солідарність» (14%).

Експерти прогнозують запеклу боротьбу між політсилами, адже кількість депутатських крісел у громадах набагато зменшиться.

«У нас зараз 1 460 громад, це дуже серйозний крок для людей – зменшили депутатів майже вдвічі-втричі. І це збільшення ставок, тому що раніше ти міг стати депутатом у своєму селі, в якому мешкає 2 тисячі людей, і це було відносно легко. Зараз тобі треба стати депутатом в ОТГ, в яку входить 10 таких сіл, і це зовсім інша історія», – зауважив голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

Власне, половина опитаних українців збирається голосувати на місцевих виборах за локальну партію. Однак не в кожній області є своя партія, більше того, кількість кандидатів від політсили обмежена. Тож в умовах обов’язкової партизації кандидати будуть приєднуватись до тих сил, які відомі і які їм в цілому світоглядно близькі.

«Ми добре розуміємо, що за таких умов непросто відбуватиметься і організація голосування, і підрахунок голосів виборців дільничними виборчими комісіями, і встановлення підсумків голосування територіальними виборчими комісіями. Тож за такої ситуації ключовою і базовою річчю має стати довіра між всіма суб’єктами виборчого процесу. Саме на встановлення такої довіри налаштовуватиме всіх субʼєктів Центральна виборча комісія», – наголосив член Центральної виборчої комісії Андрій Гевко.

Чи вплине епідемія на місцеві вибори?

Багатьох українців хвилює питання, чи не перешкодить епідемія коронавірусу проведенню  місцевих виборів. Наразі у владі заспокоюють, що вибори відбудуться. Звичайно, за умови дотримання соціальної дистанції та маскового режиму.

«Ми всі зараз свідомі, що все залежить від нас. Якщо ми дотримуємося правил карантину, створюємо умови для цього, то, як показало ЗНО, можемо провести вибори в Україні без будь-яких проблем, ризиків для ускладнення епідситуації і для здоров’я наших громадян. Але якщо вся країна стане червоною зоною, тоді, можливо, потрібно буде обмежувати проведення масових заходів», – зазначив головний санітарний лікар Віктор  Ляшко.

Позитивний приклад виборів під час карантину вже показала Польща, де у липні обрали нового президента. Явка на виборах була дуже високою, попри коронавірус. Тож карантин в Україні також не повинен стати на заваді волевиявленню громадян. Хоча, як стверджують експерти, явка буде меншою, ніж зазвичай. По-перше, через епідемію частина людей не захоче наражатись на небезпеку. По-друге, традиційно українці беруть меншу участь у місцевих виборах, аніж в загальнонаціональних.

Ініціатори змін до виборчого законодавства сподіваються, що вони допоможуть провести місцеві вибори прозоро і чесно. У Центральній виборчій комісії вважають, що кандидати, виборці і члени виборчих комісій впораються із нововведеннями. Однак, щоб не наробити помилок, виборцям краще ознайомитись із зразком бюлетеня заздалегідь.