image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Театральний фестиваль «Казки України» роздав нагороди

Днями завершився ІІІ Всеукраїнський відкритий театральний фестиваль дитячих та юнацьких колективів «Казки України». Участь у події взяли 17 колективів із 11 областей України.

Карантин, спровокований пандемією COVID-19, став причиною скасування багатьох мистецьких заходів, але театральний фестиваль «Казки України» не з їхнього числа. Здобувши підтримку від Українського культурного фонду, громадська організація «ФОРУМ-АРТ» адаптувала подію до нових зовнішніх обставин.

Як і раніше, до участі були запрошені дитячі та юнацькі театри, театри за участю дітей з інвалідністю та інклюзивні театри, театральні гуртки, студії зі всієї України. Спеціальним гостем фестивалю став відомий казкар Сашко Лірник. Оргкомітет отримав 28 заявок і відібрав 17 з них: 16 вистав-казок потрапили в основну «казкову» програму, а 1 спектакль – затверджений поза програмою, оскільки за жанром не є казкою, але привернув увагу журі як цікава творча робота.

У минулі роки перегляд вистав відбувався у бердянському клубі «Маяк», але 2020 року глядацька зала – це екрани комп’ютерів та смартфонів. Відеозаписи спектаклів були завантажені на офіційний YouTube-канал «Казок України», всіх небайдужих запрошували голосувати за свого фаворита лайком.

Основні події фестивалю відбувалися онлайн 28, 29 та 30 серпня. Програма була насиченою: 2 круглих столи, 4 майстер-класи від членів журі, 17 обговорень вистав і спецподія – показ спектаклю онлайн. На зв’язку з онлайн-студією були Бердянськ, Запоріжжя, Київ, Івано-Франківськ, Суми, Мінськ та всі міста вистав-учасниць. Участь у активностях фестивалю була безоплатною, тому долучитися до мистецьких заходів міг кожен охочий. Згідно зі статистикою YouTube, вистави та онлайн-події фестивалю подивилися більше 11 тисяч глядачів.

Дипломи театрального фестивалю «Казки України» отримали всі учасники. Члени журі відзначили унікальною номінацією кожен колектив, адже одна з цілей події – спонукати дітей до творчості, надихати і підтримувати юних акторів.