image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

«Ми українські» — об’єднує і надихає

 18 вересня 2020 року в місті Приморськ відкрився Всеукраїнський фестиваль національних спільнот «Ми українські — We are Ukrainian».

Як повідомив заступник голови облдержадміністрації (стажування) Олександр Свистун, мета фестивалю — відродження, розвиток та духовне єднання і взаємозбагачення української національної культури та культур інших національностей, які проживають на території України; зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння; збереження зразків етнічної, фольклорної спадщини, як важливого елементу туристичного бізнесу, відродження та популяризація національних традицій і свят; підвищення ролі національної культури у формуванні світогляду та духовності підростаючого покоління; залучення широкої громадської та творчої інтелігенції, налагодження культурних зв’язків, творчої співпраці колективів з різних областей України.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації  Владислав Мороко розповів, що кожен фестиваль «Ми українські — We are Ukrainian» —  це дійсно масштабна і цікава подія. Фестиваль вже 22 роки збирає представників національних спільнот. Останні три роки він проходить у новому, більш динамічному форматі.

Організатори фестивалю — департамент культури, туризму, національностей і релігій Запорізької обласної державної адміністрації, Приморська ОТГ, Асоціація національних меншин Запорізької області (голова —  Науфаль Хамдані), комунальна установа «Обласний методичний центр культури і мистецтва» Запорізької обласної ради.

В рамках фестивалю відбулися  круглий стіл за темою «Презентація Комунікаційної платформи «Багатонаціональна сім’я Запорізького краю» та Стратегії захисту національних меншин у Запорізькій області» у форматі Zoom-конференції за участі представників Ради Європи, міністерства культури та інформаційної політики України, державної служби України з етнополітики та свободи совісті, керівників національно-культурних товариств. Родзинками фестивалю стали нічне багаття на узбережжі, концерт за участю  національних колективів Запорізької області,  зустріч учасників фестивалю з байкерами, котрі возили дітей в національному одязі та з національними  прапорами.

Участь у фестивалі взяли представники національно-культурних товариств, окремі виконавці та художні колективи різних жанрів та напрямків народної творчості різних народів. Місто Мелітополь представили зразковий ансамбль єврейського танцю «Мааян» (керівник Марина Кучеренко), Народний кримськотатарський ансамбль пісні і танцю «Гузель Кирим» (керівник Ельміра Шабанова), народний ансамбль німецької пісні «Едельвейс» (керівник Катерина Павлова), народний ансамбль чеської пісні «Богемія» (керівник Ігор Федоров). Всі колективи отримали дипломи, кубки та пам’ятні призи.