image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Олег Гончаренко отримав премію за книжку про козаків

Визначено лауреатів премії за досягнення в краєзнавчій роботі імені Якова Новицького. Серед переможців, як повідомив департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької облдержадміністрації, оголошено ім’я нашого відомого земляка Олега Гончаренка.

Під головуванням директора департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислава Мороко відбулося засідання експертної ради з присудження премії за досягнення в краєзнавчій роботі.

Премія імені Якова Новицького вручається у п’яти номінаціях. Цього року матеріали на здобуття премії подали 7 претендентів. За результатами засідання експертної ради переможцями 2020 року визначено:

«за визначні видання з краєзнавства, висвітлення науково-краєзнавчої та громадської діяльності Якова Павловича Новицького» — краєзнавця Олега Гончаренка;

«за активну популяризацію історії та культури» — Петра Бойка, наукового співробітника Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, кандидата історичних наук;

«за дослідження, збереження і відродження нематеріальної культурної спадщини» — Наталію Нестеренко, вчителя-методиста вищої категорії Новогупалівського навчально-виховного комплексу Вільнянської РДА;

«за визначні досягнення в музейній та пам’яткоохоронній діяльності» — Михайла Мордовського, краєзнавця, незалежного музейного куратора;

«за науково-організаційну та просвітницьку діяльність у краєзнавстві» — Тетяну Лисенко, заступницю Генерального директора з наукової роботи Національного заповідника «Хортиця».

  • Для мене це рішення дуже несподіване та приємне, — розповів Олег Гончаренко. — Бо це оцінка трьохрічної копіткої дослідницької роботи не лише мене одного. Поруч завжди були друзі, члени Мелітопольської краєзнавчої спілки, фахівці університету ім. Богдана Хмельницького Наталя Зайдлер та Надія Акулова, співробітники бібліотеки ім. Ю. Лермонтова і міського краєзнавчого музею. Подання на премію імені Якова Новицького було спонтанним, але результат надихає. Якщо все буде добре, з’явилася надія на проведення надалі нових краєзнавчих експедицій, ще треба було б відвідати та ознайомитися з історичною спадщиною 16 сіл Запорізької та Херсонської областей.

Для тих, хто хоче ознайомитися з книгою, що не залишила байдужою експертну раду з присудження премії, це «Вертались запорожці з-за Дунаю». Автор книги Олег Гончаренко розміcтив її в інтернеті у вільному доступі, де її можна читати, як звичайну, просто гортаючи аркуші.

Для довідки:

Яків Павлович Новицький (1847, с. Аули — 1925, Запоріжжя) — дослідник і громадський діяч Запорізького краю; збирач старовини, фольклору. Член-кореспондент Імператорської академії наук Росії.

Його батько, Павло Іванович Новицький (1809-1864) був з відомого козацького роду, що походив від полковника Іллі Федоровича Новицького, сподвижника трьох гетьманів (Д. Многогрішного, І. Самойловича та І. Мазепи). Яків Новицький написав близько 40 наукових праць з етнографії, історії, археології, статистики, фольклору, ботаніки та педагогіки. Серед них — «Історія міста Олександрівська», «З берегів Дніпра», «Матеріали для історії запорозьких козаків» і навіть «Духовний світ в уявленні малоросійського народу». У 1915-1916 рр. Я. П. Новицький став одним з організаторів і першим директором краєзнавчого музею в Олександрівську. В музей він передав велику колекцію зібраних ним експонатів.