image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

В радіодиктанті мелітопольців здивувало слово «енелята»

Мелітопольці 9 листопада долучились до всеукраїнської акції з написання радіодиктанту. Цього року учасникам було запропоновано авторський текст письменника та видавця Івана Малковича. Чи складним було завдання, містяни розповіли Мелітополь.City.

Традиційно акція до Дня української писемності та мови транслювалась на кількох майданчиках – по телебаченню, радіо та в соціальних мережах. І якщо в докарантинні часи і в Мелітополі писати диктант національної єдності збирались великими групами в одній аудиторії, принаймні так було у навчальних закладах, то цього року багато мешканців міста робили це в домашніх умовах. Як, наприклад, це зробили студенти і викладачі філологічного факультету МДПУ імені Богдана Хмельницького.

Серед тих, хто пише диктант на постійній основі – директорка гімназії № 10 Ірина Вольнюк. За її словами, традиційно разом з учнями в навчальному закладі до акції приєднуються  і викладачі.

-Прикро, що цього року не було пана Олександра Авраменка (цей український лінгвіст надиктовував текст в попередні роки, а цього року це робила акторка Римма Зюбіна – авт.), ми до нього вже звикли, — відзначила Ірина Вольнюк. – Але життя вносить свої корективи. Текст цього разу був цікавий, уже з новим правописом. Думаю, що припустилась помилок в розділових знаках, бо це моє слабке місце, за фахом я учитель історії. Та для мене головне — колективна праця і  залучення дітей до написання диктанту.

Взяла участь в акції і викладач ДНЗ «Мелітопольський професійний аграрний ліцей» Ганна Бут, яка увійшла до ТОП-50 престижного конкурсу педагогічної майстерності GlobalTeacherPrizeUkraine. Вона зазначила, що диктант став для неї свіжим подихом повітря, бо в тексті йшлося про необхідність читання.

-Я не знаю жодного дня без читання, — відзначила Ганна Бут. — Коли мене мучить безсоння, вмикаю Достоєвського і слухаю!  Найвеличніший серцевідун і душерозглядувач. Я відчуваю кожен його вистражданий день, його біль за безбожність люду. Те ж саме й інший мій улюбленець Франко – читаю і дивуюсь, бо ж пророк! Я годинами говорила б про всіх своїх улюбленців і улюблениць у літературному океані слова! Цього року ювілейний диктант був цій темі присвячений, і він був супер філософський. Там було сказано, що, можливо, всі гаджети й вигадує Господь, щоб ми могли забрати все із собою (якомога більше опрацювавши інформації) в світи інші.

Ганна Бут додала, що писати їй було не важливо, навіть, якщо вона і припустилась помилок, для неї було головним приєднатися до однодумців і писати від душі, від серця. Свою роботу педагог направила до редакції «Українського радіо», де перевірятимуть диктанти зі всієї України.

Писали диктант також викладачі та учні Мелітопольського вищого професійного училища, частково – в аудиторіях, частково – вдома, дехто навіть з нагоди події вдягнув вишиванку.

— Пишу диктант не вперше, принаймні років 4-5 останніх, — розповіла кураторка учнівського самоврядування Наталія Іванова. – У порівнянні з минулорічним, диктант цього року був простішим, але мене дуже здивувало слово «енелята». В тексті було пояснення «кінематографічний образ» — воно не допомогло. Вже потім побачила коментарі на Фейсбуці, що це слово використано в абетці. Я навіть не могла подумати, що воно передає абревіатуру НЛО. Щодо розділових знаків, я люблю ставити багато ком та тире, тому не виключаю, що були зайві. В групі нашого училища в Вайбері ми обговорювали, як писатимемо диктант, а потім ділились враженнями і фото.

На тому, що текст був не складний з точки зору орфографії, наголосила і Олена Даниліна — досвідчена філологиня, тренерка освітніх програм центру, письменниця, кандидатка філологічних наук, доцентка.

-Зюбіна читала гарно, вимовляла дуже чітко слова, можна було зорієнтуватися тим, хто ще не засвоїв новий правопис, — відзначила Олена Даниліна. – Це стосувалось написання букви ґ в словах іншомовного походження і написання власних назв (Ролінґ, Поттер),  а також написання числівника «пів» з іменниками. Вставні слова і тире в деяких моментах неоднозначно можна трактувати, чи цей знак було потрібно використати, чи ставити кому. І так, «енелята» в багатьох викликали нерозуміння, я якщо чесно, також забула про абетку з віршиком Малковича про НЛО.

Олена Даниліна додала, що пізніше на сторінці Центру освіти дорослих «Перший» у Фейсбуці https://www.facebook.com/pershyi вона розбере диктант більше докладно.