image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Рятувальники закликають громадян

Жінка загинула в палаючій квартирі

Повідомлення про пожежу приватного домоволодіння на вул. Чкалова надійшло до Служби порятунку «101»18 грудня о 8 годині ранку. Прибувши на місце події, рятувальники встановили, що в одноповерховому будинку горять три кімнати та коридор на загальній площі 60 кв.м. Через сильне задимлення бійці ДСНС працювали в апаратах на стисненому повітрі. Під час гасіння пожежі рятувальниками було виявлено тіло жінки без ознак життя. За фактом події відповідними органами ведеться розслідування. Причина пожежі встановлюється.

Що частіше стає причиною пожеж

З початку жовтня цього року на території Запорізької області виникло 639 пожеж, в яких загинули 22 та отримали травми 4 особи.

Через необережне поводження з вогнем з початку опалювального сезону в житлових будівлях виникло 84 пожежі, 63 пожежі – через порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок, 31 пожежа – через порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей, теплогенеруючих агрегатів та установок.

«Причиною пожеж, внаслідок яких найчастіше гинули люди, є необережне поводження з вогнем», — зазначив у ході міжвідомчої прес-конференції головний інспектор відділу пожежної безпеки управління запобігання НС ГУ ДСНС області Сергій Мельник.

Правила при використанні електрообігрівачів

Знання простих правил може запобігти пожежі:

  • систематично перевіряйте справність електропроводки, щитків, розеток та штепсельних вилок приладів;
  • уважно вивчіть інструкцію з використання приладу, і не порушуйте її вимог;
  • ні в якому разі не використовуйте саморобні, кустарно виготовлені та пошкоджені електрообігрівачі;
  • уникайте перевантаження електромережі шляхом одночасного включення декількох потужних споживачів енергії;
  • не залишайте ввімкненими обігрівачі вночі, не використовуйте їх для сушіння речей;
  • не дозволяйте дітям гратися з такими пристроями та наглядайте за пристроями.

Що треба знати при пічному опаленні

Під час експлуатації пічного опалення не допускається:

  • залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям;
  • користуватися печами, які мають тріщини;
  • розміщувати паливо та інші займисті речовини і матеріали безпосередньо перед топковим отвором;
  • сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали; застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини;
  • використовувати для топки дрова, довжина яких перевищує розміри топки;
  • здійснювати топлення печей з відкритими дверцятами топки;
  • закріплювати на димових трубах антени телевізорів і радіоприймачів;
  • зберігати в приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу.

Очищення димоходів та печей від сажі потрібно проводити перед початком, а також протягом усього опалювального сезону, і не рідше 1 разу на 3 місяці.

Увага при купівлі піротехніки

Напередодні очікуваних нами новорічних та різдвяних свят в мережі магазинів та на ринках активізується продаж піротехнічної продукції, яка може становити серйозну небезпеку.

Тому фахівцями ГУ ДСНС України у Запорізькій області разом із представниками Національної поліції планується проведення рейдових перевірок характеристик піротехнічної продукції (піротехнічних виробів).

При купівлі піротехнічних виробів необхідно звернути увагу на наявність Національного знака відповідності та маркування піротехнічного виробу, яке має містити такі відомості: найменування та адреса виробника піротехнічного виробу або у разі, коли виробник не зареєстрований на території України, найменування та адреса уповноваженого ним представника — резидента України, найменування та тип піротехнічного виробу, вікові обмеження, клас піротехнічного виробу, інструкція щодо використання та зберігання піротехнічного виробу, місяць та рік виготовлення піротехнічного виробу; строк зберігання піротехнічного виробу, радіус небезпечної зони дії піротехнічного виробу, вага піротехнічної суміші та/або вибухової речовини.

Також необхідно перевірити виріб на цілісність.

Пакування не повинно мати механічних ушкоджень.