image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

«Батьківщина» нарощує підтримку, — опитування КМІС

Політична сила Юлії Тимошенко стабільно збільшує кількість прихильників, а «слуги народу» втрачають підтримку серед населення. Водночас зменшується число тих українців, хто схвалює діяльність президента Зеленського.

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування громадської думки, яке з 24 липня по 1 серпня 2021 року провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).
Згідно з опитуванням, якби вибори до парламенту відбувалися в кінці липня, до Верховної Ради пройшли б 5 партій. Партія «Слуга народу» здобула б 20,2%, ОПЗЖ — 18,3%, «Батьківщина» — 16%, «Євросолідарність» — 14,2%. Понад прохідний бар’єр набирає також «Сила і честь» (6,3%).
Порівнюючи з аналогічним дослідженням КМІС за червень, команда Зеленського втратила підтримку з 20,6% до 20,2%, а от «Батьківщина» Тимошенко — навпаки, додала з 14,7% до 16%.
Крім того, за останній місяць стало менше тих, хто схвалює діяльність Володимира Зеленського: у червні позитивно оцінювали дії президента 34,1% громадян, а вже в липні майже на 5% менше. При цьому побільшало українців, які вважають, що справи в країні йдуть у неправильному напрямку — їх вже 68,7%, а в червні було 64%.

Зростання довіри до Тимошенко стає трендом, — провідні експерти прокоментували останні політичні рейтинги

Українці розчарувалися не просто у владі, а конкретно у Зеленському, та в політиці, яку він проводить. Водночас єдиний політик, яка дослухається до думки народу та захищає їхні права, — це Юлія Тимошенко, яка за останні місяці впевнено нарощує підтримку виборців.

Так характеризують поточну ситуацію, спираючись на останні соціологічні дослідження, політичні експерти.
«Якщо візьмемо липневу соціологію, коли за чотирма опитуваннями Тимошенко виривається на другу сходинку за рейтингом довіри, то це вже тренд. І зверніть увагу, вона — єдиний політик, яка їздить зараз у регіональні тури. Лишень дві теми, земля і тарифи, в руках Юлії Володимирівни — це надзвичайно потужна «зброя». А враховуючи те, що соціологи констатують наявність колосального нереалізованого протестного потен-ціалу в суспільстві, це може вибухнути», — вважає політолог Андрій Золотарьов.
З ним погоджується політична експертка Олександра Решмеділова, яка звертає увагу на те, що три свіжих рейтинги від групи «Рейтинг», СОЦИС, КМІС показали, що українці вважають, що країна рухається у неправильному напрямі. За її словами, це свідчить про те, що виборці шукатимуть альтернативних кандидатів для підтримки.
«Справді, значно зростає рейтинг довіри у Тимошенко. Плюс — у Зеленського збільшується власний антирейтинг. Якщо раніше він приходив у політику «чистим», без власних негативних історій, то, побувши біля керма, з’явилася велика кількість українців, які розчарувалися — до того ж не просто у владі, а конкретно у президентові», — наголосила Решмеділова.