image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Гарячі ціни. Чому тарифи на тепло і воду повзуть вгору?

Експерти прогнозують подорожчання гарячої води та опалення до 80% цієї осені. У Кабміні заявляють, що підстав для підвищення тарифів немає. Тим часом комунальники у низці областей уже оприлюднили нові тарифи – значно вищі, ніж торік. Підприємства заявляють, що не можуть працювати собі у збиток. Чому ціни зростають? У ситуації розбирався Центр громадського моніторингу та контролю.

Що каже влада?

Кабмін з 19 травня не регулює ціни на газ для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ). Тепер вони змушені купувати газ, як і всі, за ринковою ціною. Крім того, у липні Верховна Рада ухвалила законопроєкт №1639, який передав відповідальність за формування тарифів на тепло і гарячу воду місцевій владі.

«Тарифи на тепло формуються місцевою владою. І обов’язок місцевої влади, встановити такі тарифи, які не будуть тягарем для українців. Зі свого боку уряд готовий підставити місцевій владі плече, аби тарифи для людей не зростали. Ми постійно в контакті з органами місцевого самоврядування в цьому питанні», – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Голова уряду переконаний, що немає підстав для підвищення тарифів підприємств ТКЕ на тепло і гарячу воду і що влада зробила всі необхідні для цього кроки. Зокрема, впродовж п’яти років підприємства зможуть реструктурувати понад 50 млрд грн боргів за спожитий газ. Також держава спише 10 млрд штрафних санкцій, які «Нафтогаз» наклав на теплокомуненерго, і компенсує підприємствам майже 30 млрд грн.

Що кажуть у регіонах?

Попри заяви влади, низка міст уже оголосила про підвищення тарифів на тепло і гарячу воду для населення. Для прикладу, у Кременчуку Полтавської області суми платіжок зростуть на 53%, у Старокостянтинові Хмельницької області – на 65%, у Тернополі – на 79%. У Полтаві тариф на опалення може збільшитись на 56%, а на гарячу воду – на 45%.

«Поки що це проєкт, – пояснили у «Полтаватеплоенерго». – Ці тарифи можуть бути навіть і не прийняті, якщо буде знайдено інше джерело погашення заборгованості. «Полтаватеплоенерго» вимушене надати економічно обґрунтовані складові, скільки послуги на даний час коштують».

У Рівному проєкт нових тарифів на тепло і гарячу воду передбачає зростання у 2-3 рази для всіх категорій споживачів. У Києві – на 33-50%. Хоча у столиці сподіваються уникнути підвищення за рахунок споживання дешевшого газу внутрішнього видобутку. Тим часом у Харкові заявили, що підвищувати ціну на тепло для населення не збираються.

Що кажуть експерти?

Експерти зауважують, що причина збільшення тарифів, з одного боку, у зростанні  вартості ресурсів, які формують ціну: природного газу (на 38%), електроенергії (на 44%), водопостачання (на 49%). З іншого боку, на це впливає зміна законодавства у сфері комунальних послуг, зокрема підходів розрахунку за газ для підприємств ТКЕ.

«Тепер здійснення оплати після того, як підприємство спожило природний газ, скасовано, що створює критичну ситуацію з розрахунками за газ на фоні відсутності обігових коштів у ТКЕ. Разом із високою ціною на газ це створює реальну загрозу для початку та проходження опалювального сезону», – пояснив ситуацію заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Фахівці зауважують, що ціни на тепло і гарячу воду залежать і від кількості споживачів (для малих міст собівартість вироблення енергії буде більшою), і від протяжності інфраструктури та її технічного стану тощо.

На думку експертів, віддавши повноваження щодо тарифів у регіони, держава переклала відповідальність за підвищення комуналки на місцеву владу.

«А це означає падіння рейтингів місцевих мерів і депутатів і провину за прийдешні соціальні протести», – вважає президент «Української організації захисту споживачів послуг» Олег Тітамир.

У багатьох регіонах місцева влада дотує теплокомуненерго, щоб вони змогли почати опалювальний сезон вчасно. Однак не всі місцеві бюджети можуть взяти на себе такий фінансовий тягар, наголошують експерти. Як вирішиться ситуація, стане ясно вже найближчим часом.