image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

«Банківські» шахраї користуються довірливістю громадян

Як отримати «ключі від квартири, де гроші лежать»? Шахраї продовжують використовувати у своїх брудних цілях довірливість громадян. Нещодавно вони легко повторили свій давно відомий метод. 10 листопада дві жінки з Василівського району звернулися по допомогу до районного управління поліції. Вони необачно надали незнайомим особам дані своїх банківських карток і залишилися без заощаджень, ставши жертвами фейкових банківських працівників.

На мобільний телефон однієї з них зателефонував невідомий чоловік, представився працівником служби Національного банку України та повідомив, що її картка заблокована. Після цього надійшло посилання, нібито з банку, за яким жінка повідомила пароль своєї картки.  Внаслідок, з рахунку у неї зникли з картки гроші у сумі 40 тисяч гривень.

Другій постраждалій близько 21-ї години зателефонував чоловік, який представився спеціалістом служби безпеки банку. Він повідомив, що з її рахунку невідомі намагаються зняти гроші. Не перевіривши інформацію, громадянка надала шахраю дані своєї картки та втратила понад 18 тисяч гривень.

За обома фактами слідчі відкрили кримінальні провадження за ознаками ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Проводяться заходи, спрямовані на встановлення осіб, причетних до цих злочинів.

Працівники поліції вкотре закликають громадян бути пильними, а самеобов’язково перевіряти інформацію під час спілкування з незнайомцями. Дотримуйтесь кількох правил, щоб не поповнити ряди потерпілих від шахраїв:

— ні за яких обставин нікому не повідомляйте персональні дані банківських карток та рахунків. Банки володіють усією необхідною інформацією і телефонувати до вас у них немає потреби;

— якщо вам телефонують нібито працівники банку з проханням надати конфіденційну інформацію або здійснити якісь маніпуляції на банкоматі – перед вами шахраї! Всі проблемні питання з картками вирішуйте тільки у відділенні банку;

— ніколи не називайте третім особам (в тому числі співробітникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям у магазині) пін-код вашої картки, а також секретні одноразові коди, які надходять SMS-повідомленням.

Якщо ви підозрюєте, що відомості по картці потрапили до шахраїв або вже виявили пропажу коштів, в першу чергу заблокуйте картку.

Якщо мова йде про шахрайство, крім звернення в банк, необхідно написати заяву в поліцію або залишити звернення на сайті Департаменту кіберполіції (https://cyberpolice.gov.ua), або зателефонувати у сервісну службу Департаменту кіберполіції за номером – 0 800 50 51 70.

Повідомте правила захисту від шахраїв своїм літнім родичам та знайомим.