image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Селяни вийшли на захист пасовища від орендарів

14:04 27.12.2021

Наприкінці грудня мешканці села Ясне вийшли супроти нового власника земельних ділянок, щоб захистити луки у заплаві річки Юшанли.
Вікіпедія: р. Юшанли бере початок з балки біля села Квіткове, в межах Приазовської височини. Тече переважно на захід, місцями на південний захід, біля села Маківки робить величезний S-подібний закрут. Впадає до Молочної біля північно-східної околиці села Терпіння Мелітопольського району.
На зустріч до людей приїхали представник нового власника землі, голова громади, була виведена сільгосптехніка, але питання поки так і не вирішено. Справа хоч і типова, але одночасно і досить складна.

 

 

 

 

 

 

Як стверджують селяни, якщо новий господар розоре землі поблизу заплави, води підтоплять приватні будівлі мешканців Ясного. До того ж хімічний склад річкової води потребує лабораторних досліджень.

 

 

 

 

 

 

На сайті Держгеокадастру, де можна ознайомитись з інформацією про право власності, замовити витяг і зробити запит на отримання документів.
Ситуація з продажем землі без згоди сільських рад відома майже всім громадам Мелітопольського району. Саме таким чином без пасовищ залишились жителі Астраханки, Світлодолинського, Прилуківки тощо. Держгеокадастр, маючи можливість ще бути розпорядником земель поза населеними пунктами, провів десятки аукціонів, де без узгодження з сільськими радами, поки ті не стали частинами громад, виставив на оренду землі, більшість яких була відокремлена під пасовища свійської худоби селян. У віддалені населені пункти прийшли зовсім невідомі люди, яких не стосуються надії та сподівання селян. Тепер, після того, як в Україні починає працювати ринок землі, першочергове право на викуп ділянок мають саме «пришлі» орендарі, а не селяни.

 

 

 

 

 

 

У договорі між ГУ Держгеокадастром у Запорізькій області і новою орендаркою (5 аркушів) терміном на 7 років зовсім не враховуються думки і зауваження селян.

 

 

 

 

 

 

Супроти того, щоб ці землі були зорані новим орендатором, встали і в сільгосппідприємстві «Могучий», керівник якого теж приїхав на місце події.

 

 

 

 

 

 

— Земля, на яку зараз планують орати, була у фонді ПП «Могучий», ми її за цільовим призначенням надали в свій час сільській раді для випасу корів селян, але, присвоївши їй кадастровий номер, Держгеокадастр вирішив все по-своєму. Питань до нього багато, вартість дуже занижена. Я приблизно порахував на весь термін оренди, десь на майже 7 млн. ​грн. занижено вартість договору. Це дуже прикро, але біда в іншому, — розповів керівник ПП «Могучий», мешканець с. Ясне Микола Кишко. — Тут фактично через русло нашої річки йде вода з Маковського кар’єру Запорізької області. А його закрили, тому що в складі породи є уран, і там, де вибрали камінь, стічні води стікають. І тому було зроблено так, щоб вода через проток річки йшла у відстійник. Потім в 60-х, коли терміново підіймали кормову базу, землю поблизу неї розорали, але почались підтоплення, люди почали хворіти, бо вода радіоактивна. У нашого села Ясне був найбільший відсоток з усіх сіл захворювання на онкологію. У 1982 році знизили рівень шляхом прочистки від мого сільгосппідприємства до колишнього колгоспу ім. Кірова. Потім було надане дозвіл на випас худоби. В мене документація досі лежить півторарічних досліджень радіоактивності води. Якщо почне новий орендар орати землю, вода знову піде у колодязі і підвали. Я працюю керівником давно, гроші рахувати вмію, бачив би тут прибуток — нікому землю не віддав би. Але я тут живу і знаю, чому не можна її обробляти. А людина, що прийшла, вже вклала гроші, не знає екологічної ситуації, пов’язаної з землею, і хоче отримати дохід. Але не можна орати ці луки, ось чого люди і вийшли захищати своє життя, захищати свої випаси.

 

 

 

 

 

 

Маковський гранітний кар’єр було закрито у радянські часи (відповідь на запит про причину закриття та наявність радіоактивних елементів у складі граніту не отримано)

 

 

 

 

 

 

Аналіз про склад води з р. Юшанли, зроблений у 2010 році. Кадмій присутній у складі річкової води значно перевищує норми.
Для довідки:
Кадмій — хімічний елемент в періодичній таблиці, який позначається Cd і має атомний номер 48 та атомну масу 112,41. Сріблясто-білий м’який метал з синюватим відливом, гнучкий, тягучий, легкоплавкий, токсичний перехідний метал, зустрічається в цинковій руді, масово використовується в батареях живлення.
Кадмій — один із небагатьох елементів, що не виконує конструктивних функцій у людському організмі. Цей елемент та його сполуки є надзвичайно токсичними навіть у незначних концентраціях. Має властивість накопичуватися в організмах та екосистемах.
Вулканічні породи містять до 0,2 мг кадмію на кг, серед осадових порід найбагатші кадмієм глини – до 0,3 мг/кг, вапняки містять 0,035 мг/кг, пісковики – 0,03 мг/кг. Середній вміст кадмію у ґрунті – 0,06 мг/кг.
(Джерело: Вікіпедія, vsgipn.ru)
У Терпіннівській сільській раді також не збираються стояти осторонь в цій ситуації. Сесія сільради вже ухвалила рішення про дострокове розірвання договору оренди ділянки площею понад 80 га у заплаві річки Юшанли, що укладений з фермеркою з колишнього Михайлівського району Аліною Тамарковою.

 

 

 

 

 

 

Про це її було повідомлено відповідним листом.

 

 

 

 

 

 

— Ми вже писали безліч звернень до різних інстанцій — від Держгеокадастру, Запорізької облдержадміністрації до Офісу Президента, і далі це робитимемо. Також ми не визнаємо договір про передачу цієї ділянки в оренду і плануємо боротися за визнання його недійсним, — підкреслила сільська голова Терпіннівської громади Жанна Севоднєва.

 

 

 

 

 

 

Орендарі в свою чергу попередили керівництво Терпіннівської громади, що у них договір оформлено через аукціон, що вони як власники мають право обробляти землю і будуть відстоювати свої права через суд.