image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Град завдав збитків садівникам

12:26 03.07.2013

Два тижні поспіль державне підприємство «Дослідне господарство «Мелітопольске» потерпало від граду. Перший раз негода пройшла 22 червня, а 29 червня сади знову атакували градові хмари.град1  град3

Загалом постраждало близько 150 гектарів насаджень. Внаслідок цього підприємство зазнало чималих збитків: «Тільки за грубими підрахунками шкода складає близько 800 тисяч гривень… Яблука не мають товарного виду і згодяться тільки для технічної переробки», — розповідає заступник директора дослідного господарства «Мелітопольське» Юрій Єрещенко. «У нас якщо 300 плодів на дереві, то 80% побиті градом… Постраждали 12 кварталів: яблука, персики, черешня, вишня. Є квартали, де врожай не придатний для використання», — продовжує розповідь бригадир відділення № 3 ДП «ДГ «Мелітопольське» Ніна Мішкіна.

Захистити врожай було можливо за допомогою градозахисної техніки, але через обурення місцевих мешканців та тимчасовий мораторій, її не використовували. «Адміністрація ДП «ДГ «Мелітопольське» виконала рекомендації, ми пішли назустріч і не проводили градозахист — і ось результат…», — показує знівечені плоди яблук Ю. Єрещенко.

Останній раз таких великих збитків через негоду підприємство зазнало в 2010 році, коли в них ще не було градозахисної техніки. Тоді із 2500 тонн зібраних яблук тільки 300 тонн відповідали високим стандартам продукції.град2

Працівники державного підприємства «Мелітопольське» бідкаються — збитки від негоди значно вдарять по їх гаманцях. Від граду також постраждали дослідні сади, а отже  й праця науковців.

Молодший науковий співробітник Мелітопольської дослідної станції садівництва ім. Сидоренка Людмила Дунаєва розповіла, що на виведення нового сорту необхідно 20-30 років, і кожен рік вирощування плодів надзвичайно важливий. Цього ж року побиті  градом плоди псуватимуться, а тому адекватно оцінити якість сорту буде неможливо. Як наслідок, градобій звів нанівець цьогорічні дослідження науковців.

Заступник директора дослідного господарства Юрій Єрещенко вкотре наголошує, що градозахист не має негативного впливу на погодні умови і радить сільгоспвиробникам  більше уваги приділяти агротехнологіям. Наразі  керівництво підприємства шукає вихід із проблемної ситуації і покладає надії, що як аграрії, так і інші мешканці району нарешті зрозуміють, що градозахист в садівництві  необхідний і не завдає шкоди екології.