image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Тваринництво потребує державної підтримки

11:36 06.02.2014

28 та 29 січня сільгоспвиробники та керівники району обговорили перспективи розвитку молочного скотарства в Мелітопольському краї. Заходи відбулися у рамках соціальних ініціатив Президента України.твариництво [1600x1200]  твариництво4 [1600x1200]

28 січня відбулася зустріч  на території сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу «Дружба», що в Терпінні. Там її учасники оглянули умови утримання корів у зимовий період та обговорили формування кормової бази. Під час пленарної частини головним питанням стало збереження та розвиток тваринництва в непростих економічних та природних умовах. Начальник районного управління агропромислового розвитку Михайло Данченко зазначив, що наразі найбільша кількість рогатої худоби — 7 740 голів — перебуває на приватних подвір’ях, а це майже на чотири з половиною тисячі більше, ніж на підприємствах.твариництво3 [1600x1200]

Причини такої розбіжності у поголів’ї відомі і керівникам підприємств, і тваринникам. Одна з них — посуха, яка триває в Запорізькому регіоні другий рік поспіль, а це, за словами сільгоспвиробників, зумовило нестачу кормової бази для вигодівлі поголів’я. Проте основна проблема полягає в тому, що будівлі ферм дуже старі і потребують значних капітальних вкладень. Директор СБК «Дружба» Василь Масалабов зазначив, що тваринникам вкрай необхідні державні дотації та зниження вартості електроенергії, тому що інакше розводити велику рогату худобу економічно невигідно.твариництов2 [1600x1200]

Михайло Данченко зазначив, що, незважаючи на складні умови роботи, Мелітопольський район за кількістю великої рогатої худоби посідає друге місце в області. Найбільше поголів’я в СБК «Дружба» — 857 голів, на другому місці ПП «Семенівка», де поголів’я нараховує 808 голів, ПП «Могучий» за кількістю худоби на передостанньому місці — 680 голів, агрофірма «Мир» утримує 591 голову великої рогатої худоби.

29 січня сподівання тваринників обговорили на засіданні круглого столу, яке очолив голова Мелітопольської райдержадміністрації Євген Любцов.

Районний очільник наголосив, що знає і розуміє турботи сільгоспвиробників і погодився, що ці питання слід вирішувати на загальнодержавному рівні.

Голова Мелітопольської районної ради Юрій Єсипенко також погодився з такою думкою та підкреслив, що тваринницька галузь є одним із пріоритетних напрямків, які необхідно розвивати.

На засіданні заступник начальника районного управління ветеринарної медицини Ірина Отенко розповіла, що тварини регулярно обстежуються на інфекційні хвороби. В 2013 році в районі не було зареєстровано спалахів інфекцій, але є вісім неблагополучних територій із захворюваності зі сказу.

У ході круглого столу директор товариства «Мелітопольське міжрайплемпідприємство» Василь Дорошенко висловив думку, що наразі тваринництво є вкрай неприбутковою галуззю і працівники на таких підприємствах не отримують належної зарплатні, саме через економічну невигідність цієї галузі.

Зважаючи на зауваження учасників круглого столу, начальнику районного управління агропромислового розвитку Михайлу Данченку доручено скласти лист до обласного Департаменту агропромислового розвитку, в якому викласти пропозиції сільгоспвиробників щодо розвитку тваринництва на селі.