image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Сільських голів закликали економити

14:46 12.03.2014

5 березня сільські голови Мелітопольського району зібралися на чергове навчання. До черги денної було внесено п’ять питань.сильских2 [1600x1200]  

Розпочалася зустріч  з обговорення додаткової угоди щодо постачання електричної енергії між Мелітопольським районом електричних мереж та сільськими радами. Це питання викликало бурхливі емоції у сільських голів.  Зокрема, Астраханський сільський голова Микола Григор’єв категорично не погодився з одним із пунктів угоди.сильських [1600x1200]

сильских3 [1600x1200]— Ви в цей договір вписали, що електроенергія вважається оплаченою, коли гроші прийшли на рахунок РЕМ, а  не коли вони надійшли в казначейство. Але ми не винні, що платіжки лежать в казначействі по два тижні. В п’ятницю ви відрізаєте світло, в понеділок проходять платіжки, а мені тепер ще й за підключення треба платити, — обурився сільський голова.сильских4 [1600x1200]

Інші сільські голови одностайно підтримали свого колегу. Виходячи з цього, голова Мелітопольської районної ради Юрій Єсипенко запропонував, щоб перед підписанням угоди її спочатку вивчили юристи райради та райдержадміністрації. Таке рішення задовольнило місцевих очільників.

Участь у навчанні взяли й представники військового комісаріату Запорізької області. Заступник обласного воєнного комісара Вадим Вітер, спираючись на суспільно-політичну ситуацію в країні, попросив місцевих очільників уточнити списки військовозобов’язаних, що проживають в селах.

Велику увагу сільські голови приділили й фінансовим питанням. На навчанні начальник районного фінансового управління Наталя Супрун розповіла, що минулого місяця працівники бюджетної сфери були повністю забезпечені зарплатою, профінансовано харчування у школах і дитсадках та енергоносії.

Наразі, за словами головного фінансиста району, всі виплати проводяться за рахунок місцевих та районного бюджетів, з державної скарбниці надходжень поки що нема.

— На сьогодні район не отримав майже три мільйона дотацій вирівнювання. Відповідно сільські ради не отримали дотацій на загальну суму 240 тисяч гривень, — наголосила Наталя Супрун.

Наталя Супрун зачитала листа від першого заступника голови облдержадміністрації Віктора Ємельяненка. В ньому посадовець закликає уточнити місцеві бюджети та при наявності вільних залишків розподіляти їх на виплату зарплати та розрахунки за енергоносії. Також керівництво держави та області закликає очільників на місцях максимально заощаджувати кошти.

— Вакансії, які у вас є, не заповнювати. Наразі головне — зберегти сферу, яка  у нас  є. Необхідно аналізувати бюджети, дуже економно витрачати бюджеті кошти, тому що на сьогодні незабезпеченість лягає на плечі місцевих бюджетів, — зазначила начальник фінансового управління МРДА.

На засіданні директор комунального підприємства «Райсількомунгосп» Людмила Єфімова запропонувала сільським головам взяти участь у проектах ООН.

Для цього сільським громадам слід буде створити громадські організації.

У разі виграшу в проекті сільські ради можуть отримати близько 10 тисяч доларів для удосконалення соціальної сфери: ремонту будинків культури, дитсадків або водопровідних систем.

Також на навчанні заступник голови райради Володимир Бєлов закликав присутніх організувати штаби по проведенню весняної толоки.

На завершення навчання начальник Мелітопольського міськрайонного управління юстиції Валерій Сорока розповів про особливості цьогорічної кампанії декларування доходів для державних службовців. У сільських голів декларації викликали безліч запитань, тому було вирішено наступного тижня провести окреме засідання за цією тематикою.